Domowa wędlina od zawsze cieszy się wielka popularnością. W dobie gdzie niestety jesteśmy zmuszani do bacznego śledzenia etykiet dobrze jest samemu przygotować pyszną wędlinkę. Jej przygotowanie jest naprawdę proste, a kiedy już raz się skusimy często do niej powracamy. Dziś karczek pieczony po staropolsku. Przyznam, że do tej ilości soli podeszłam dość pesymistycznie ale nic bardziej mylnego - mięsko było kruchutkie i w zupełności nie przeszło tą ilością soli.
Karczek pieczony po Staropolsku
1 kg karkówki
3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu czarny świeżo mielonego
1 kg soli
1 łyżeczka soli peklowej
Przygotowanie:
Mięso myjemy. Do miseczki przekładamy rozgnieciony czosnek, majeranek, pieprz i sól peklową - mieszamy. Następnie nacieramy mięso roztartymi przyprawami. Przekładamy karkówkę do naczynia, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.
Karkówkę osznurowujemy lub przekładamy do siatki.
Do naczynia w którym będziemy piec mięso przesypujemy 1/2 kg soli, układamy na niej mięso i całość przysypujemy pozostałą solą.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C, wkładamy naczynie z mięsem i pieczemy w termoobiegu przez około 1,5 godziny pod przykryciem.
Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika, oczyszczamy z soli (sól będzie brązowa, skamieniała), pozostawiamy w zimnym miejscu do ostygnięcia. (Zimne mięso wkładam na kilak godzin do lodówki - wędlina będzie lepiej się kroić i nie rozpadać)
A czemu az tyle soli,czy mieso nie bedzie za słone
OdpowiedzUsuńPrzepis ten w oryginalnej wersji zakłada pieczenie w3 takiej ilości soli, mięsko nie jest słone ...
UsuńKarkóweczka idealna na kanapki :)
OdpowiedzUsuńsól służy tylko jako ochronna warstwa, aby mięso się nie spiekło, i nie było suche. To tylko taka skorupa. Podobnie można robić ryby.
OdpowiedzUsuńi niech te sklepowe a la szynki się schowają.pyszne mięsko !
OdpowiedzUsuńJa na soli robie rowniez udka z kurczaka. Tez sie balam ze beda slone ale nie sa. Sa przepyszne a to bez zadnych przypraw a sol wchlonie caly zbedny tluszcz :)
OdpowiedzUsuńja ten przepis wypróbowałam i bardzo polecam jest przepyszy mieso idealne i kruche ,chociaz miałam obawy co do ilosci soli
OdpowiedzUsuń