środa, 25 stycznia 2017

Pączki z różą i cukrem pudrem

Klasyczne pączki z róża oraz cukrem pudrem to jedne z najbardziej znanych. Chyba każda babcia i mama takie przygotowywała. Kiedy zbliża się sezon na pączki oczywistością jest, że te zagoszczą również na naszym stole.  Smaku tych domowych pączków nie odnajdziemy w żadnej z cukierni ... 

Pączki z różą i cukrem pudrem


Składniki:
500 g mąki pszennej
6 żółtek
50 g świezych drożdży
250 ml wody
100 g masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
25g wódki
tłuszcz do smażenia (olej, smalec wg uznania około 2l )

dodatkowo:
marmolada różana
cukier puder

Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn - do ciepłego mleka wsypujemy łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki, całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Masło roztopić i ostudzić. Mąkę wymieszać z łyżeczką soli. Do miski wbijamy 6 żółtek ubijamy je na gładką masę, dodajemy wyrośnięte drożdże, wódkę jak i mąkę z solą - wyrobimy aż składniki się połączą.
Następnie wlewamy masło i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta (ciasto nie może być tęgie może się lekko lepić do rąk).Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 h.
Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy ciasto, formujemy wałek i dzielimy na równe części (około 11-13 pączków).
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na ręce, nałożyć marmoladę, zlepić brzegi formując pączka.
Odkładamy pączki na stolnicę podsypując mąką - lekko spłaszczamy. Pączki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrosną przez około 1,5h.
Pączki smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju do zarumienienia po kilka chwil z dwóch stron.
Pączki wyciągamy na papierowy ręcznik, pozostawiamy do odsączenia.
Oprószamy cukrem pudrem






1 komentarz: