środa, 21 grudnia 2016

Świąteczny murzynek

Na kilka dni przed świętami, kiedy w zgiełku dni czas mknie nieubłaganie, a wszyscy jesteśmy zabiegani wielu z nas szuka wypieków tych najszybszych. Z pewnością nie wszystkim udało się "nastawić" świąteczny piernik ale śmiało w ostatniej chwili możecie przygotować pyszny czekoladowy wypiek. Świąteczny murzynek to wilgotne ciasto z nutą korzenną oblane ciemną czekoladą. Jest szybkie, bardzo proste i znika błyskawicznie. 

Świąteczny murzynek


Składniki:
250 g margaryny
125 ml wody
4 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1 łyżka przyprawy korzennej
4 żółtka
4 białka
szczypta soli
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu pomarańczowego
1 tabliczka gorzkiej czekolady
cukrowe ozdoby

tłuszcz i bułka tarta do formy

Przygotowanie:
Do rondla przekładamy margarynę, dodajemy cukier, wodę, aromat, kakao i przyprawę korzenną - podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Odlewamy do szklanki około 120 ml płynnej masy.
Do zimnej pozostałej masy dodajemy żółtka, miksujemy, dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia - miksujemy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pianę dodajemy do ciasta, mieszamy.
Ciasto wylewamy do wysmarowanej i oprószonej bułka tartą keksówki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut - do suchego patyczka.
Odlaną część czekoladowej masy łączymy z gorzką czekoladą podgrzewając. Polewę wylewamy na zimne ciasto, dekorujemy śnieżynkami.
Odstawiamy na godzinę do lodówki by czekolada zastygła.



8 komentarzy:

  1. Murzynek w tej wersji to świetna alternatywa dla spóznialskich to fakt. Upiekę i ja.

    OdpowiedzUsuń
  2. Murzynek zawsze się sprawdzi. Kto nie lubi czekolady? :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzamy się w zupełności, kto nie lubi czekolady? :)

      Usuń
  3. Pysznie wygląda Wasz murzynek. Pięknie ozdobiony.Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń