środa, 28 grudnia 2016

Słodkie środy - Korzenny sernik gotowany

Sernik gotowany cieszy się u Nas w domu dużym powodzeniem, jest pyszny, łatwy do przygotowania i zawsze się udaje. W związku z tym, że ten  sernik z galaretką robimy często, potrzebna była jakaś odmiana. Zainspirował Nas do niej przepis Maniusi  i tak powstał ten przekładany ciastkami korzennymi i polany domową polewą. Nutka korzennych przypraw dodaje mu świątecznego charakteru, ale my polecamy go zarówno na co dzień jak i od Święta.

Korzenny sernik gotowany

Składniki:

Ciasto:
1 kg twarogu mielonego (u mnie z wiaderka) 
600 g ciastek korzennych 
200 g masła 
3/4 szklanki cukru 
100 ml mleka 
3 budynie śmietankowe bez cukru 
4 jajka 
3 łyżeczki przyprawy korzennej (lub do piernika) 

Polewa:
80 g masła 
6 łyżek cukru pudru 
5 łyżek mleka 
3 łyżki kakao 

Dodatkowo
płatki migdałowe do posypania 

Przygotowanie:
Budynie rozpuszczamy w mleku.
Jajka miksujemy na puch po czym dodajemy do nich cukier i całość dalej miksujemy. 
Do masy jajecznej dodajemy porcjami ser, następnie przygotowane mleko z budyniami i przyprawę korzenna. Wszystko cały czas miksujemy, po dodaniu wszystkich składników jeszcze chwilkę aż się dobrze połączą.



W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy masę twarogową. Całość mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy stale mieszając tak długo aż masa zgęstnieje. 
Blaszkę wykładamy folią aluminiową. U mnie blaszka miała wymiar 24x28 cm. Układamy na spodzie warstwę ciastek korzennych,



Wylewamy połowę masy serowej, a na niej układamy kolejną warstwę ciastek.



Następnie wylewamy resztę masy serowej i przykrywamy całość kolejną warstwą ciastek. 
Ciasto odkładamy do schłodzenia i przygotowujemy polewę. Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier puder, mleko i kakao, mieszamy. Gotową polewę wylewamy na ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi. Sernik najlepiej zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.


4 komentarze: