Sernik gotowany cieszy się u Nas w domu dużym powodzeniem, jest pyszny, łatwy do przygotowania i zawsze się udaje. W związku z tym, że ten sernik z galaretką robimy często, potrzebna była jakaś odmiana. Zainspirował Nas do niej przepis Maniusi i tak powstał ten przekładany ciastkami korzennymi i polany domową polewą. Nutka korzennych przypraw dodaje mu świątecznego charakteru, ale my polecamy go zarówno na co dzień jak i od Święta.
Korzenny sernik gotowany
Ciasto:
1 kg twarogu mielonego (u mnie z wiaderka)
600 g ciastek korzennych
200 g masła
3/4 szklanki cukru
100 ml mleka
3 budynie śmietankowe bez cukru
4 jajka
3 łyżeczki przyprawy korzennej (lub do piernika)
Polewa:
80 g masła
6 łyżek cukru pudru
5 łyżek mleka
3 łyżki kakao
Dodatkowo:
płatki migdałowe do posypania
Przygotowanie:
Budynie rozpuszczamy w mleku.
Jajka miksujemy na puch po czym dodajemy do nich cukier i całość dalej miksujemy.
Do masy jajecznej dodajemy porcjami ser, następnie przygotowane mleko z budyniami i przyprawę korzenna. Wszystko cały czas miksujemy, po dodaniu wszystkich składników jeszcze chwilkę aż się dobrze połączą.
W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy masę twarogową. Całość mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy stale mieszając tak długo aż masa zgęstnieje.
Blaszkę wykładamy folią aluminiową. U mnie blaszka miała wymiar 24x28 cm. Układamy na spodzie warstwę ciastek korzennych,
Wylewamy połowę masy serowej, a na niej układamy kolejną warstwę ciastek.
Następnie wylewamy resztę masy serowej i przykrywamy całość kolejną warstwą ciastek.
Ciasto odkładamy do schłodzenia i przygotowujemy polewę. Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier puder, mleko i kakao, mieszamy. Gotową polewę wylewamy na ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi. Sernik najlepiej zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Dziewczyny dziękuje, wpraszam się na kawałek tego pysznego serniczka. Pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
Usuń