Sernik gotowany z galaretką
SKŁADNIKI:
1 kg sera białego w wiaderku na serniki
ok 40 herbatników (ilość zależna od wielkości blaszki i ciastek)
1 budyń waniliowy bez cukru
220 g masła
1 szklanka cukru
150 ml mleka
3 jajka
2 galaretki o ulubionym smaku
20 herbatników kwiatuszków
żurawina suszona
ok 40 herbatników (ilość zależna od wielkości blaszki i ciastek)
1 budyń waniliowy bez cukru
220 g masła
1 szklanka cukru
150 ml mleka
3 jajka
2 galaretki o ulubionym smaku
20 herbatników kwiatuszków
żurawina suszona
Budyń rozmieszać w mleku. W garnku
roztopić masło. Dodać cukier i ser i rozmieszane całe jajka. Gotować
ciągle mieszając, aż ser się rozpuści i powstanie gładka masa. Dolać
mleko z budyniem, wymieszać i ponownie zagotować całość. Spód foremki na
ciasto wyłożyć folią aluminiową i ułożyć na niej podwójną warstwę
herbatników. Na herbatniki wylać gorąca masę serową i wyrównać z
wierzchu, po czym ułożyć herbatniki - kwiatuszki i w środek suszoną żurawinę.
Dwie galaretki rozpuścić w 0,5 litra gorącej wody i wystudzić. Wystudzony sernik zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki. Sernik najlepiej zrobić dzień wcześniej i trzymać w lodówce.
Dwie galaretki rozpuścić w 0,5 litra gorącej wody i wystudzić. Wystudzony sernik zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki. Sernik najlepiej zrobić dzień wcześniej i trzymać w lodówce.
Z dwóch galaretek wychodzi dość cienka warstwa, więc można zrobić z 3 lub 4.
Ja poproszę ten kawałeczek po lewej stonie:):)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować :)
UsuńOk, wiec po pracy jadę po zakupy i biorę się za ciacho, ślinka na sam widok mi już leci....:))) pyszności:))
OdpowiedzUsuńgibli:)
Czekamy na relację smakowe :-)
UsuńCiacho wyszło idealnie i szybko zniknęło:). Pierwsze ciacho było robione wg. Waszego przepisu, ale nie byłabym sobą gdybym czegoś nie pozmieniała . Za drugim razem zrobiłam krem sernikowy tworząc z niego deser, też było smacznie:)). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńgibli:)
Cieszymy się że nasz sernik był inspiracją do pomysłu
Usuń