Kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego często sięgamy po puddingi, tak się składa, że one wcale nie muszą być mało zdrowe. Dziś zapraszamy na jeden z najzdrowszych puddingów. Awokado to owoc który kryje zdrowe tłuszcze, miód posiada właściwości niezastąpione i dodatek kakao to gama, która z mlekiem sojowym da pyszny deser dla całej rodziny.
Pudding czekoladowy z awokado
Składniki:
2 średniej wielkości awokado
2 łyżki miodu
2 -3 łyżeczki kakao
około 75-100 ml mleka sojowego
czekolada tarta do oprószenia
2 łyżki miodu
2 -3 łyżeczki kakao
około 75-100 ml mleka sojowego
czekolada tarta do oprószenia
Przygotowanie:
Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestki i wydrążamy miąższ,
przekładamy do malaksera i rozdrabniamy, następnie dodajemy miód oraz
kakao i całość blendujemy przez kilkanaście sekund do uzyskania gęstego
kremu czekoladowego. Na koniec dodajemy mleko sojowe i blednujemy do
połączenia. Przekładamy pudding do pucharków, oprószamy tarta czekoladą.
Wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Nie lubię awokado, ale może tutaj by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Warto próbować, może akurat ... :)
Usuńmam pytanie, czy bardzo czuć avokado?:)
OdpowiedzUsuńTak, awokado jest wyczuwalne ale w połączeniu z kakao jest o wiele smaczniejsze ... warto skusić się i zrobić w mniejszej ilości dla sprawdzenia :)
UsuńZnam ten przepis uwielbiam taki deser jest pyszny
OdpowiedzUsuń:) znany deser owszem i u nas nie mogło go zabraknąć
UsuńUwielbiam i często robię krem lub mus czekoladowy z awokado
OdpowiedzUsuń:) samo zdrowie na deser ...
Usuń