Wieprzowina to mięso, które w dalszym ciągu przoduje wśród wybieranych przez krajanów mięs. Sama nie jestem jej miłośniczką jednak i ona gości w naszym domu. Dziś danie, które uwielbiane jest przez Panów - kapusta i łopatka w swoim połączeniu daje pyszną opcję obiadową. Pokusiłam się i przygotowałam łopatkę w szybkowarze, który jak mogłoby się wydawać nie cieszy się już swoja sławą wśród kuchennych gadżetów, jednak zapewniam Was, że warto po niego sięgać. Mięso okazało się delikatne wręcz rozpadające, a kapusta idealnie mięciutka.
Łopatka w kapuście z szybkowaru
Składniki:
około 1 kg łopatki bez kości
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, czosnek granulowany
około 1 kg kiszonej kapusty
1 listek laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
około 2-3 szklanki wody
Przygotowanie:
Mięso myjemy, nakrawamy (nie przecinamy do końca! )w poprzek tworząc kieszonki, nacieramy solą pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plasterki, wkładamy między kieszonki.
Mięso przykrywamy miseczką i odstawiamy na noc do lodówki do zamarynowania.
Kapustę
płuczemy, kroimy w mniejsze kawałki, wykładamy do szybkowaru, układamy
wcześniej zamarynowane mięso, okrywamy pozostałą kapustą, oprószamy
całość solą i pieprzem, dodaje liść laurowy i ziele angielskie,
podlewamy wodą.
Szybkowar zamykamy i gotujemy przez około 50-60 minut.
Smacznego!
pyszne, rozgrzewające danie:)
OdpowiedzUsuńdziękujemy :)
Usuńhttps://kuchniabellissima.wordpress.com
OdpowiedzUsuńTrafiasz w moje gusta na tym blogu 😊 chętnie będę tu zaglądać! Pozdrawiam.