sobota, 5 listopada 2016

Łopatka w kapuście z szybkowaru

Wieprzowina to mięso, które w dalszym ciągu przoduje wśród wybieranych przez krajanów mięs. Sama nie jestem jej miłośniczką jednak i ona gości w naszym domu.  Dziś danie, które uwielbiane jest przez Panów - kapusta i łopatka w swoim połączeniu daje pyszną opcję obiadową. Pokusiłam się i przygotowałam łopatkę w szybkowarze, który jak mogłoby się wydawać nie cieszy się już swoja sławą wśród kuchennych gadżetów, jednak zapewniam Was, że warto po niego sięgać. Mięso okazało się delikatne wręcz rozpadające, a kapusta idealnie mięciutka.  

Łopatka w kapuście z szybkowaru 

Składniki:
około 1 kg łopatki bez kości 
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku 
sól, pieprz, czosnek granulowany
około 1 kg kiszonej kapusty 
1 listek laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego 
około 2-3 szklanki wody

Przygotowanie:
Mięso myjemy, nakrawamy  (nie przecinamy do końca! )w poprzek tworząc kieszonki, nacieramy solą pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plasterki, wkładamy między kieszonki.


Mięso przykrywamy miseczką i odstawiamy na noc do lodówki do zamarynowania. 
Kapustę płuczemy, kroimy w mniejsze kawałki, wykładamy do szybkowaru, układamy wcześniej zamarynowane mięso, okrywamy pozostałą kapustą, oprószamy całość solą i pieprzem, dodaje liść laurowy i ziele angielskie, podlewamy wodą.


Szybkowar zamykamy i gotujemy przez około 50-60 minut.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. pyszne, rozgrzewające danie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. https://kuchniabellissima.wordpress.com
    Trafiasz w moje gusta na tym blogu 😊 chętnie będę tu zaglądać! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń