Dziś zapraszamy i częstujemy pysznym ciachem do herbaty jak i do kawy. Ciasto to powstało na życzenie bliskiej mi osoby i jest wizją która snuła się od niedawna. Tak też, postanowiłam skomponować składniki i uzyskać kostkę bounty, która smakowała wybornie. Kokosowe nadzienie ukryte w nietuzinkowym murzynku. W tym miejscu muszę się zatrzymać i podziękować mojej serdecznej znajomej za podstawowy przepis na to ciasto - murzynek który jest jej specjalnością wyszedł i mi co oznacza że przepis z zeszytu jej Mamy jest cudowny i warty zapisania... Ale wystarczy tej prywaty, wracajmy do kostki która już kusi swym smakiem - polecam, zapewniam, że zniknie błyskawicznie.
Kostka bounty
Składniki:
ciasto murzynek:
250 g margaryny
1 czubata szklanka cukru
4 łyżki kakao
125 ml wody
6 jajek
2 czubate szklanki maki tortowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
masa kokosowa:
210 g masła
1/2 szklanki cukru
330 ml kwaśnej śmietany 18%
260 g wiórek kokosowych
polewa:
2 tabliczki czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Do garnka przekładamy margarynę, dodajemy cukier, wodę oraz kakao - rozpuszczamy całość (nie zagotowujemy), odlewamy 125 ml na polewę, pozostałość studzimy.
Do zimnej masy wbijamy żółtka, miksujemy następnie dodając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - miksujemy.
Białka ubijamy na sztywno, przekładamy do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia
Wylewamy ciasto na wyłożoną papierem blaszkę. (moja blaszka ma spód o wymiarach 33cm x 22 cm)
Murzynka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 -35 minut do suchego patyczka.
Ciasto studzimy, przekrawamy na pół.
Masa:
Do garnka przekłada masło, roztapiamy, dodajemy cukier oraz śmietanę i
całość podgrzewamy przez około 3-4 minuty mieszając do całkowitego
połączenia składników, wsypujemy wiórki i mieszamy przez 10 sekund.
Jedną część ciasta wkładamy do blaszki, wylewamy masę kokosową i przykrywamy drugim blatem.
Polewa: odlaną czekoladową część przelewamy do miseczki, wkruszamy czekoladę i roztapiamy całość w kąpieli wodnej. Gotową polewa dekorujemy ciasto.
Ciasto wstawiamy do lodówki na około 3 -4 godziny.
Omg! Czy smakuje jak znany batonik? Świetny przepis dziewczyny.
OdpowiedzUsuńMyślę, że smakuje równie pysznie jak znany batonik :)
UsuńWygląda wspaniale i smakuje pewnie równie doskonale.
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję. Pozdrawiam :)
Miło nam, że przepis się spodobał :)
UsuńWygląda niesamowicie <3
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńObłędne ciacho <3 Pycha <3
OdpowiedzUsuń:) owszem obłędne i pyszne - polecamy
Usuńwygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńjest kokos,więc już to lubię !
OdpowiedzUsuń:) i my lubimy ....
UsuńPozdrawiamy :)
wyglada przepysznie napewno wyprobuje tylko na jaki rozmiar blachy to jest?
OdpowiedzUsuńMoja blacha mam 33x22 cm
Usuńpyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuń:) Zgadzamy się w 100%
UsuńCudownie wyglada !!!
OdpowiedzUsuńPrzyznamy, że tak cudownie smakuje :)
UsuńWitam ciasto wygląda bardzo smakowicie. Jutro mam zamiar upiec. Jedno pytanie- jaki rozmiar blachy? Z góry dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Monika
:) świetnie, że pokusisz się na nasze ciasto, moja blaszka ma spód 33cm na 22 cm :)
UsuńDziękuję :-)
UsuńCiasto naprawdę pyszne. Piekę cos zazwyczaj raz do roku wiec do expetow nie należę ale wyszło idealnie i poszło w mig. Juz wiem ze będzie powtórka za chwile bo mąż nie da mi spokoju. Pozdrawiam i polecam wszystkim niezdecydowanym :-)
Cieszymy się, że ciasto smakowało :) pamiętaj, że prowadzimy kącik czytników, umieszczamy w nim nadesłane zdjęcia potraw z przepisów blogowych :) miło nam będzie jeżeli również Twoją kostką będziemy mogły się poszczycić :)
Usuń