środa, 2 listopada 2016

Kostka bounty

Dziś zapraszamy i częstujemy pysznym ciachem do herbaty jak i do kawy. Ciasto to powstało na życzenie bliskiej mi osoby i jest wizją która snuła się od niedawna. Tak też, postanowiłam skomponować składniki i uzyskać kostkę bounty, która smakowała wybornie. Kokosowe nadzienie ukryte w nietuzinkowym murzynku. W tym miejscu muszę się zatrzymać i podziękować mojej serdecznej znajomej za podstawowy przepis na to ciasto - murzynek który jest jej specjalnością wyszedł i mi co oznacza że przepis z zeszytu jej Mamy jest cudowny i warty zapisania... Ale wystarczy tej prywaty, wracajmy do kostki która już kusi swym smakiem - polecam, zapewniam, że zniknie błyskawicznie. 

Kostka bounty  

Składniki:
ciasto murzynek:
250 g margaryny
1 czubata szklanka cukru
4 łyżki kakao
125 ml wody
6 jajek
2 czubate szklanki maki tortowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia

masa kokosowa:
210 g masła
1/2 szklanki cukru
330 ml kwaśnej śmietany 18%
260 g wiórek kokosowych

polewa:
2 tabliczki czekolady mlecznej

Przygotowanie:
Do garnka przekładamy margarynę, dodajemy cukier, wodę oraz kakao - rozpuszczamy całość (nie zagotowujemy), odlewamy 125 ml na polewę, pozostałość studzimy.


Do zimnej masy wbijamy żółtka, miksujemy następnie dodając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - miksujemy.


Białka ubijamy na sztywno, przekładamy do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia


Wylewamy ciasto na wyłożoną papierem blaszkę. (moja blaszka ma spód o wymiarach 33cm x 22 cm)
Murzynka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 -35 minut do suchego patyczka.


Ciasto studzimy, przekrawamy na pół.


Masa: Do garnka przekłada masło, roztapiamy, dodajemy cukier oraz śmietanę i całość podgrzewamy przez około 3-4 minuty mieszając do całkowitego połączenia składników, wsypujemy wiórki i mieszamy przez 10 sekund.


Jedną część ciasta wkładamy do blaszki, wylewamy masę kokosową i przykrywamy drugim blatem.


Polewa: odlaną czekoladową część przelewamy do miseczki, wkruszamy czekoladę i roztapiamy całość w kąpieli wodnej. Gotową polewa dekorujemy ciasto.



Ciasto wstawiamy do lodówki na około 3 -4 godziny.





21 komentarzy:

  1. Omg! Czy smakuje jak znany batonik? Świetny przepis dziewczyny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że smakuje równie pysznie jak znany batonik :)

      Usuń
  2. Wygląda wspaniale i smakuje pewnie równie doskonale.
    Na pewno wypróbuję. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jest kokos,więc już to lubię !

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada przepysznie napewno wyprobuje tylko na jaki rozmiar blachy to jest?

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie wyglada !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam ciasto wygląda bardzo smakowicie. Jutro mam zamiar upiec. Jedno pytanie- jaki rozmiar blachy? Z góry dziękuję :-)
    Pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) świetnie, że pokusisz się na nasze ciasto, moja blaszka ma spód 33cm na 22 cm :)

      Usuń
    2. Dziękuję :-)
      Ciasto naprawdę pyszne. Piekę cos zazwyczaj raz do roku wiec do expetow nie należę ale wyszło idealnie i poszło w mig. Juz wiem ze będzie powtórka za chwile bo mąż nie da mi spokoju. Pozdrawiam i polecam wszystkim niezdecydowanym :-)

      Usuń
    3. Cieszymy się, że ciasto smakowało :) pamiętaj, że prowadzimy kącik czytników, umieszczamy w nim nadesłane zdjęcia potraw z przepisów blogowych :) miło nam będzie jeżeli również Twoją kostką będziemy mogły się poszczycić :)

      Usuń