wtorek, 1 listopada 2016

Czosnkowy schab

Planując obiad rodzinny pomyślałam, że potrzebuję coś co nie będzie pracochłonne i pozwoli mi na cieszenie się najbliższymi niekoniecznie spędzając czas w kuchni. Pierwszą myślą było pieczone mięso. Tak też powstał pomysł na schab który jest świetną opcją obiadową i przyznam, że właśnie to był idealny pomysł. Jesień sprzyja przeziębieniom więc tym samym nasz kawałek mięska przyrządziłam w czosnku, podlałam winem i bulionem.  Przyznam, że kiedy takie mięso pozostanie nam z obiadu świetnie sprawdza się również jako dodatek do kanapek więc bywa tak że celowo przygotowuję większy kawałek by mieć na następne dni domową pieczoną wędlinę.

Czosnkowy schab



Składniki:
1 - 1,2 kg schabu
5-6 ząbków czosnku
sól, pieprz
papryka słodka i ostra
czosnek granulowany
około 200 ml wytrawnego białego wina
bulion do podlania 

Przygotowanie:
Schab myjemy, nacieramy solą, pieprzem, paprykami i czosnkiem granulowanym, mięso zawijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na noc.Schab przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy winem oraz bulionem, na wierzch przeciskamy czosnek oraz oprószamy paprykami.
Naczynie zamykamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1,5 godziny. Przed koniec pieczenia odkrywamy naczynie by przyrumienić mięso.  


 

3 komentarze:

  1. Pyszny schabik :) Lubię takie pieczone dania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczne mięsko,uwielbiamy czosnek i jeśli tylko mogę dodaję go dosłownie wszędzie :}

    OdpowiedzUsuń