Ostatnio pokusiłam się i przygotowałam, pieczeń mięsną z dodatkiem soczewicy. Bez wahania pokuszę się jeszcze nie jeden raz na takie połączenie, które okazało się świetną kompozycją. Pieczeń przygotowuje się szybko i bez większego nakładu pracy, bo po wymieszaniu składników umieszczamy ją w formie, która wędruje do nagrzanego piekarnika. Pieczeń polecam na obiad oraz jako dodatek do pieczywa.
Pieczeń z soczewicą
Składniki:
400-500 g łopatki
100 g soczewicy czerwonej
1 mała papryka czerwona
1 mała cebula biała
1/2 pęczka koperku
1 czerstwa kajzerka
1 jajko
około 3 łyżki kaszy manny
sól, pieprz, papryka słodka i ostra mielona, czosnek
dodatkowo:
masło i bułka tarta do przygotowania formy do pieczenia
Przygotowanie:
Kajzerkę jak i soczewice namaczamy. Mięso mielimy wraz z cebulą i soczewicą, dodajemy odciśniętą bułkę, posiekany koperek oraz drobniutko pokrojona paprykę czerwoną, wbijamy jajko. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami. wyrabiamy jednolita masę dodając kaszę mannę (około 2-3 łyżki by masa nie była zbyt luźna). Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Przekładamy masę mięsną ugniatając, oprószamy papryką i czosnkiem. Przykrywamy folią. Wstawiamy do nagrzanego do 180-190 stopni piekarnika i pieczemy przez około godzinę, na ostatnie 20 minut ściągam folię by zarumienić pieczeń.
wstyd się przyznać ale soczewica zakupiona jakiś czas temu a ja jeszcze nigdy jej nie próbowałam :) w takim pasztecie smakuje na pewno wybornie! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOsobiście bardzo lubię soczewicę, polecam zupę jest pyszna, a jako składnik takiej pieczeni komponuje się wybornie ...
UsuńPrzepis Wasz na pewno wykorzystam. Bardzo lubię takie jedzonko; ) Jak zwykle widzę piękny talerzyk 😆
OdpowiedzUsuńDziękujemy bardzo Gosiu :)
UsuńCudowny jest ten przepis. :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńFajny przepis, a pieczeń wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że pieczeń wygląda apetycznie :)
Usuń