Jesień to czas gdy pachnie cynamonem. Dziś pyszna alternatywa dla wszelakich szarlotek, które oczywiście uwielbiamy. Pleśniak jest jednym z nielicznych ciast, które mogą kryć rozmaite owoce. Dziś u nas propozycja z jabłkami na konfiturze z czarnej porzeczki, jednak by podkreślić jego sezonowość dodałam pachnący cynamon oraz orzechy włoskie. Koniecznie skuście się na to połączenie, ciasto zniknęło błyskawicznie.
Pleśniak z jabłkami i orzechami
Składniki:
ciasto:
3 czubate szklanki mąki - 500g mąka tortowa
250 g margaryny
6 żółtek
1 małe opakowanie cukru waniliowego
1łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki kakao
beza:
6 białek
1 szczypta soli
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki budyniu śmietankowego
dodatkowo:
około 1 - 1,2 kg jabłek
sok z 1/3 cytryny
2 łyżki cynamonu
3-4 łyżki dżemu z czarnych porzeczek
orzechy włoskie
Przygotowanie:
Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy, mieszamy. Dodajemy żółtka oraz posiekana margarynę, zagniatamy szybko kruche ciasto dodając śmietanę.
Ciasto dzielimy na 3 części. (część na spód największa ) Do jeden części dodajemy kakao.
Częścią ciasta na spód wykładamy blachę, nakłuwamy i wkładamy do lodówki, pozostałe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na około 30 minut.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy sok z cytryny i cynamon, mieszamy. odstawiamy.
Spód ciasta podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni prze z 7-8 minut.
Ciasto smarujemy dżemem z czarnej porzeczki, na wierzch wykładamy dociśnięte z soku jabłka, oprószamy całość posiekanymi orzechami.
Na jabłka ścieramy zmrożoną część ciemnego ciasta.
Beza: białka ubijamy na sztywno dodając szczyptę soli, następnie dodajemy cukier i całość ubijamy mocno aż cukier się rozpuści, na koniec dodajemy proszek budyniowy.
Beze wykładamy an ciemne ciasta, na wierzch ścieramy zmrożone jasne ciasto.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 185-190 stopni piekarnik a na około 45 minut.
Smacznego!
Wspaniałe ciasto, ślicznie podane i jak tu się nie skusić:) z przyjemnością przysiądę:):)
OdpowiedzUsuń:) zapraszamy serdecznie ....
UsuńSuper pleśniak, uwielbiam to ciasto.
OdpowiedzUsuń:) my dołączamy do grona uwielbiaczy tego wypieku
UsuńPyszności i piękne jesienne kolory :-)
OdpowiedzUsuń:) dziękujemy
UsuńPięknie i smacznie wygląda. Zabieram kawałek do kawki 😆😀😊
OdpowiedzUsuńProszę, częstuj się Małgosiu :) Pozdrawiamy :)
UsuńUwielbiam, porywam kilka kawałeczków, jak coś jeszcze zostało :-)
OdpowiedzUsuń:) niestety z tego wypieku nie pozostało nic ale zapraszam na kolejny wypiek ....
UsuńW takiej odsłonie wydaje się być pyszne ;)
OdpowiedzUsuńGwarantuję, że właśnie taki on był :)
UsuńWspaniałe ciacho dziewczyny :-)
OdpowiedzUsuńJaka pyszna jesienna wersja! :-)
OdpowiedzUsuń:) dziękujemy, cieszymy się że dla Ciebie to również pyszna jesienna wariacja smaków
UsuńKocham tą nazwę! A ciasto prezentuje się cudownie! https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuń