środa, 26 października 2016

Pleśniak z jabłkami i orzechami

Jesień to czas gdy pachnie cynamonem. Dziś pyszna alternatywa dla wszelakich szarlotek, które oczywiście uwielbiamy. Pleśniak jest jednym z nielicznych ciast, które mogą kryć rozmaite owoce. Dziś u nas propozycja z jabłkami na konfiturze z czarnej porzeczki, jednak by podkreślić jego sezonowość dodałam pachnący cynamon oraz orzechy włoskie. Koniecznie skuście się na to połączenie, ciasto zniknęło błyskawicznie. 
Pleśniak z jabłkami i orzechami

Składniki:
ciasto:
3 czubate szklanki mąki - 500g mąka tortowa
250 g margaryny
6 żółtek
1 małe opakowanie cukru waniliowego
1łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki kakao

beza:
6 białek
1 szczypta soli
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki budyniu śmietankowego

dodatkowo:
około 1 - 1,2 kg jabłek
sok z 1/3 cytryny
2 łyżki cynamonu
3-4 łyżki dżemu z czarnych porzeczek
orzechy włoskie


Przygotowanie:
Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy, mieszamy. Dodajemy żółtka oraz posiekana margarynę, zagniatamy szybko kruche ciasto dodając śmietanę.
Ciasto dzielimy na 3 części. (część na spód największa ) Do jeden części dodajemy kakao.


Częścią ciasta na spód wykładamy blachę, nakłuwamy i wkładamy do lodówki, pozostałe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na około 30 minut.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy sok z cytryny i cynamon, mieszamy. odstawiamy.



Spód ciasta podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni prze z 7-8 minut.
Ciasto smarujemy dżemem z czarnej porzeczki, na wierzch wykładamy dociśnięte z  soku jabłka, oprószamy całość posiekanymi orzechami. 


Na jabłka ścieramy zmrożoną część ciemnego ciasta.


Beza: białka ubijamy na sztywno dodając szczyptę soli, następnie dodajemy cukier i całość ubijamy mocno aż cukier się rozpuści, na koniec dodajemy proszek budyniowy.
Beze wykładamy an ciemne ciasta, na wierzch ścieramy zmrożone jasne ciasto.


Ciasto wkładamy do nagrzanego do 185-190 stopni piekarnik a na około 45 minut.


Smacznego!






18 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciasto, ślicznie podane i jak tu się nie skusić:) z przyjemnością przysiądę:):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. :) my dołączamy do grona uwielbiaczy tego wypieku

      Usuń
  3. Pyszności i piękne jesienne kolory :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie i smacznie wygląda. Zabieram kawałek do kawki 😆😀😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę, częstuj się Małgosiu :) Pozdrawiamy :)

      Usuń
  5. Uwielbiam, porywam kilka kawałeczków, jak coś jeszcze zostało :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) niestety z tego wypieku nie pozostało nic ale zapraszam na kolejny wypiek ....

      Usuń
  6. W takiej odsłonie wydaje się być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka pyszna jesienna wersja! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) dziękujemy, cieszymy się że dla Ciebie to również pyszna jesienna wariacja smaków

      Usuń
  8. Kocham tą nazwę! A ciasto prezentuje się cudownie! https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń