niedziela, 23 października 2016

Łazanki z kiszoną kapustą, kiełbasą i czerwonym pesto

Ostatnio pokusiłam się by przygotować domowe pesto z suszonych pomidorów i muszę przyznać dość nieskromnie, że wyszło rewelacyjne. Oczywiście przygotowałam je z myślą o innym finalnym daniu, owy pomysł to dzisiejsze łazanki z kiszoną kapustą, kiełbasą i aromatycznym domowym pesto z suszonych pomidorów. Danie dość jesienne ale tak się składa, że przepadam za łazankami o każdej porze roku. Myślę, że warto pokusić się o takie połączenie smaków i zaskoczyć swoich najbliższych...

Łazanki z kiszoną kapustą, kiełbasą i czerwonym pesto

Składniki:
400 g makaronu łazanki
500 g kiszonej kapusty z marchewką
400 g kiełbasy bądź szynki
1 duża cebula
4 łyżki czerwonego pesto z suszonych pomidorów
olej rzepakowy
sól, pieprz do smaku 

Przygotowanie:
Kiełbasę wraz z cebulą kroimy w kosteczkę i przesmażamy do zarumienienia. 

 

Kapustę kiszoną wraz z marchewką obgotowujemy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do kiełbasy - doprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy razem przez 5 minut.



Makaron łazanki gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy do kapusty z kiełbasą. Na koniec dodajemy czerwone pesto z suszonych pomidorów.

 

Mieszamy przesmażając razem 2-3 minuty by smaki się przegryzły. 


 

8 komentarzy:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis bardzo oryginalny na nadanie nowego wyrazu dla starych poczciwych łazanek. Przepis do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  3. przywołałyście wspomnienia z dzieciństwa! pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że udało nam się na chwilkę przywołać smaki które są najpiękniejszym wspomnieniem beztroskich lat :)

      Usuń
  4. Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam :-). Mniam :-))

    OdpowiedzUsuń