piątek, 21 października 2016

Rolady z łopatki z boczkiem, szynką i czosnkiem

Ostatnio naszła mnie ochota na rolady wieprzowe, chciałam by były kruche i rozpadające się. Przyznam się że wieprzowe czy wołowe roladki są u nas rzadkością i przygotowuję je sporadycznie. Tym razem naszło mnie by skryć w nich poza klasyką czosnek, który idealnie skomponował się z całością jesiennego obiadu. 

Rolady z łopatki z boczkiem, szynką i czosnkiem



 Składniki:
4 plastry łopatki
4 łyżeczki musztardy ziołowej
około 200 g chudego boczku
1 duża cebula
kilka ząbków czosnku marynowanego JAMAR
olej rzepakowy
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
1 łyżka mąki pszennej
woda

Przygotowanie:
Plastry mięsa oprószamy solą i pieprzem, rozklepujemy. Smarujemy musztardą układamy plastry boczku, piórka cebuli i plastry czosnku marynowanego. 


Mięso zwijamy w roladę i obwiązujemy nićmi (nie szalejmy, nici później trzeba rozwiązać ;) ). Przygotowane rolady obsmażamy na oleju z wszystkich stron do zarumieniania. 


Następnie przekładamy je do brytfanny, zalewamy woda do 3/4 wysokości, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie oraz oprószamy solą. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 2 godziny.


Z rolad odlewamy powstały wywar, zagotowujemy. W 100 ml zimnej wody rozrabiamy mąkę, wlewamy na gotujący wywar i zagotowujemy, doprawiamy sos do smaku.
Do sosu przekładamy rolady, podgrzewamy 5 minut. 


Smacznego.



6 komentarzy:

  1. Fajne te roladki, u nas w domu rolady pojawiają się dość często i staram się kombinować z różnymi dodatkami, żeby je troszkę urozmaicić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy takich daniach najfajniejsze jest to, że możemy bawić się smakiem - kombinować i ukrywać w nich to co lubimy :)

      Usuń
  2. Pożarłabym z radością WSZYSTKO z tego stołu (oprócz wora, ma się rozumieć :-D)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Cieszymy się, że nasza propozycja obiadu jest tak apetyczna, pozdrawiamy.

      Usuń