wtorek, 8 listopada 2016

Włoska pizza z szynką i mozzarellą

Kiedy znajomi wpadają na partyjkę scrabble warto przygotować coś do przekąszenia. Moi znajomi najczęściej sami podsuwają pomysł pizzy. Lubią ją w moim wykonaniu, gdyż piekę ją najczęściej na kamieniu. Dzisiaj najprostsza jej wersja, którą lubią wszyscy i porównują ją do tej Włoskiej... Pizza na cieniutkim cieście należy również do moich ulubionych.  Do ciasta uwielbiam dodawać oregano i polecam Wam to wypróbować, ma wówczas świetny smak. Jak już wspomniałam używam kamienia do jej wypieku, jednak gdy go nie posiadacie rozgrzejcie mocno piekarnik z blachą w środku i  na nią włóżcie spód pizzy wraz z papierem. Cóż niepozostałe mi nic innego jak życzyć Wam smacznego...


Włoska pizza z szynką i mozzarellą



Składniki:
250g mąki typ 00
1/2 łyżeczki soli 
1 łyżka oleju
2 łyżki kefiru
25g drożdży
2/3 szklaki wody
opcjonalnie 1/2 łyżeczki oregano 

dodatki:
sos pomidorowy
około 150-200 g szynki
200-250 g mozzarelli 

Przygotowanie: 
Przygotowujemy zaczyn: do rondelka wlewamy wodę w temperaturze pokojowej, wkruszamy drożdże oraz dodajemy około 1/2 szklanki mąki (powinna powstać konsystencja gęstej śmietany), mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól (jeżeli spód przygotowujemy z ziołami dodajemy właśnie oregano) - mieszamy na sucho. Następnie dodajemy olej, kefir oraz wyrośnięty zaczyn - wyrabiamy ciasto (jeżeli ciasto będzie zbyt twarde dodajemy troszkę wody, ciasto  ma być lekkie i nieklejące po wyrobieniu). 



Odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut do 1 h (ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy czystą bawełnianą ściereczkę).



Uzyskane ciasto dzielimy na dwie porcje, każdą z nich wałkujemy na cienkie placki, przekładamy na papier do pieczenia. Kamień do pizzy rozgrzewamy przez około 30 minut w temperaturze 250 stopni, wkładamy spód na 7 min - ciasto ma się nie spiec tylko lekko podpiec -
wyciągamy spód i odwracamy do góry nogami (podpieczona część ma być górą)



 Nakładamy sos pomidorowy, rozdrobniony ser (wkładamy ser do rozdrabniacza na około 7-10 sekund), pokrojoną w kosteczkę szynkę. 


Pizzę ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia się ciasta i roztopienia sera. 



4 komentarze:

  1. dawno nie robiłam takiej pizzy,już zgłodniałam : /

    OdpowiedzUsuń
  2. My też gramy w skrabla. Tylko picców trzeba wtedy ze cztery ;-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) co to cztery .... a jak ze smakiem można zaszaleć .. to jest udany wieczór :)

      Usuń