środa, 9 listopada 2016

Serowe muffiny z wiśniami z kompotu

Sezon na picie domowych kompotów jest w gruncie rzeczy przez cały rok, jednak to jesienią i zimą najczęściej sięgamy po nie w naszym domu. Wówczas pojawia się pytanie co przygotować z owoców kompotowych? Można śmiało wykorzystać je do rozmaitych deserów, tym razem proponuję muffiny serowe, które upieczone pozostały z wiśniami ukrytymi pod kruszonką tworząc rewelacyjnie połączenie. 

Serowe muffiny z wiśniami z kompotu


Składniki:
składniki suche:
1,5 - 2 szklanki mąki  przestrzennej
1/2  szklanki cukru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia

składniki mokre:
180 g twarożku sera białego (mielonego - z wiaderka)
około 130 ml kefiru
2 jajka
1/4 szklanka oleju

dodatkowo:
wiśnie z kompotu
kruszonka



Przygotowanie:
Do jednej miski przekładamy suche, do drugiej mokre i mieszamy. Do suchych składników przelewamy składniki mokre i dokładnie je łączymy.


Uzyskanym ciastem uzupełniamy do 3/4 wysokości papiloty, nakładamy odsączone z kompotu wiśnie, posypujemy kruszonką. 


Wstawiamy muffiny do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut do zarumienienia. 




3 komentarze: