Sezon na picie domowych kompotów jest w gruncie rzeczy przez cały rok, jednak to jesienią i zimą najczęściej sięgamy po nie w naszym domu. Wówczas pojawia się pytanie co przygotować z owoców kompotowych? Można śmiało wykorzystać je do rozmaitych deserów, tym razem proponuję muffiny serowe, które upieczone pozostały z wiśniami ukrytymi pod kruszonką tworząc rewelacyjnie połączenie.
Serowe muffiny z wiśniami z kompotu
Składniki:
składniki suche:
1,5 - 2 szklanki mąki przestrzennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 - 2 szklanki mąki przestrzennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
składniki mokre:
180 g twarożku sera białego (mielonego - z wiaderka)
około 130 ml kefiru
2 jajka
1/4 szklanka oleju
1/4 szklanka oleju
dodatkowo:
wiśnie z kompotu
kruszonka
Przygotowanie:
Do jednej miski przekładamy suche, do drugiej mokre i mieszamy. Do suchych składników przelewamy składniki mokre i dokładnie je łączymy.
Uzyskanym ciastem uzupełniamy do 3/4 wysokości papiloty, nakładamy odsączone z kompotu wiśnie, posypujemy kruszonką.
Wstawiamy muffiny do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut do zarumienienia.
Jakie śliczne i pewnie mega smaczne :-)
OdpowiedzUsuń:) bardzo smaczne, polecamy.
UsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuń