sobota, 12 listopada 2016

Pieczone gołąbki z mięsem

Jak na sobotę przystało będą u nas gołąbki. Te przygotowałam dla odmiany jako pieczone w piekarniku, a tuż przed podaniem opieczone. Podałam je dla klasyki z sosem pomidorowym. Muszę przyznać, że rzadko gości u nas inny sos do tego dania. Następnym razem pokuszę się by przygotować np koperkowy gdyż również świetnie będzie pasował. A  jaki farsz jest dzisiaj? Nie mogłam oprzeć się i zrobiłam standardowo ryż, mięso i cebula, a całość przyprawiona dość pikantnie świeżo mielonym czarnym pieprzem.  

Pieczone gołąbki z mięsem  



Składniki:
1 główka kapusty 
600-700 g łopatki
1 cebula biała
200 g ryżu
sól, pieprz
przyprawa w płynie maggi 

masło
3-4 szklanki bulionu lub wody 
sos pomidorowy

Przygotowanie:
Łopatkę myjemy, cebulę obieramy - wszystko mielimy w maszynce. 


Biały ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, dodajemy do mięsa, doprawiamy pieprzem i solą - mieszamy, farsz powinien być pikantny.


Kapustę oparzamy, z liści odcinamy łyko. Farsz zawijamy w kapustę. 
Brytfannę smarujemy masłem, układamy kilka liści kapusty na dno, układamy gołąbki, solimy delikatnie i skrapiamy przyprawa w płynie, zalewamy bulionem lub wodą.


Przykrywamy brytfannę. Pieczemy w nagrzanym do 180 - 190 stopni piekarniku przez 90-100 minut.  Na ostatnie około 15-20 minut odkrywamy brytfannę. 


Gołąbki przed podaniem obsmażamy na maśle na patelni.
U mnie podane z pomidorowym sosem. 






8 komentarzy:

  1. Narobiłyście mi ochoty, jutro lecę po kapustę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny obiadek będzie u Ciebie, cóż czujemy się zaproszone :)

      Usuń
  2. Wzorcowe wprost te gołąbki, jakby moja Mama robiła :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) dziękuję bardzo, takie komentarze zawsze są najmilsze

      Usuń
  3. Z ryżem pyszne, z kaszą też zresztą uwielbiam. W ogóle kocham gołąbki w przeciwieństwie do mojego męża ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również uwielbiam gołąbki, mogłabym je przygotowywać na setki sposobów :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń