Jak na sobotę przystało będą u nas gołąbki. Te przygotowałam dla odmiany jako pieczone w piekarniku, a tuż przed podaniem opieczone. Podałam je dla klasyki z sosem pomidorowym. Muszę przyznać, że rzadko gości u nas inny sos do tego dania. Następnym razem pokuszę się by przygotować np koperkowy gdyż również świetnie będzie pasował. A jaki farsz jest dzisiaj? Nie mogłam oprzeć się i zrobiłam standardowo ryż, mięso i cebula, a całość przyprawiona dość pikantnie świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Pieczone gołąbki z mięsem
Składniki:
1 główka kapusty
600-700 g łopatki
1 cebula biała
200 g ryżu
sól, pieprz
przyprawa w płynie maggi
masło
3-4 szklanki bulionu lub wody
sos pomidorowy
Przygotowanie:
Łopatkę myjemy, cebulę obieramy - wszystko mielimy w maszynce.
Biały ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, dodajemy do mięsa, doprawiamy pieprzem i solą - mieszamy, farsz powinien być pikantny.
Kapustę oparzamy, z liści odcinamy łyko. Farsz zawijamy w kapustę.
Brytfannę smarujemy masłem, układamy kilka liści kapusty na dno, układamy gołąbki, solimy delikatnie i skrapiamy przyprawa w płynie, zalewamy bulionem lub wodą.
Przykrywamy brytfannę. Pieczemy w nagrzanym do 180 - 190 stopni piekarniku przez 90-100 minut. Na ostatnie około 15-20 minut odkrywamy brytfannę.
Gołąbki przed podaniem obsmażamy na maśle na patelni.
U mnie podane z pomidorowym sosem.
Mniam uwielbiam takie :-)
OdpowiedzUsuńMy również je uwielbiamy :)
UsuńNarobiłyście mi ochoty, jutro lecę po kapustę :)
OdpowiedzUsuńŚwietny obiadek będzie u Ciebie, cóż czujemy się zaproszone :)
UsuńWzorcowe wprost te gołąbki, jakby moja Mama robiła :-)
OdpowiedzUsuń:) dziękuję bardzo, takie komentarze zawsze są najmilsze
UsuńZ ryżem pyszne, z kaszą też zresztą uwielbiam. W ogóle kocham gołąbki w przeciwieństwie do mojego męża ;)
OdpowiedzUsuńja również uwielbiam gołąbki, mogłabym je przygotowywać na setki sposobów :)
UsuńPozdrawiam :)