środa, 16 listopada 2016

Pierogi z ziemniakami

W moim domu od zawsze goszczą pierogi, przygotowuje je na różne sposoby ale tym razem naszło mnie na ziemniaczane. Te z kolei koniecznie podaję ze skwarkami, a że przyjechał słoiczek domowych skwarków żal było nie przygotować. Dodatkowo nic nie zastąpi pierogów domowych, a że dzieci je uwielbiają zniknęły szybciej niż zostały przygotowane. 

Pierogi z ziemniakami

Składniki:
ciasto:
350 g mąki pszennej
250 ml gorącej wody
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka oleju

farsz:
około 800 g ziemniaków
2 cebule
1 ząbek czosnku
80 g masła
sól, pieprz

dodatkowo:
do podania skwarki

Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i mielimy. Cebulę obieramy. kroimy w kosteczkę i zarumieniamy na rozgrzanym maśle na koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek, przestudzoną cebulę z czosnkiem dodajemy do ziemniaków, doprawimy świeżo mielonym pieprzem - farsz ma być pikantny, mieszamy.

Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, wlewamy gorącą wodę i olej - zagniatamy ciasto.
Wałkujemy, wykrwawmy krążki, nakładamy farsz, zlepiamy boki.
Pierogi gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia w osolonej wodzie na niewielkim ogniu.
Podajemy ze skwarkami. Smacznego  




7 komentarzy: