W moim domu od zawsze goszczą pierogi, przygotowuje je na różne sposoby ale tym razem naszło mnie na ziemniaczane. Te z kolei koniecznie podaję ze skwarkami, a że przyjechał słoiczek domowych skwarków żal było nie przygotować. Dodatkowo nic nie zastąpi pierogów domowych, a że dzieci je uwielbiają zniknęły szybciej niż zostały przygotowane.
Pierogi z ziemniakami
Składniki:
ciasto:
350 g mąki pszennej
250 ml gorącej wody
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
farsz:
około 800 g ziemniaków
2 cebule
1 ząbek czosnku
80 g masła
sól, pieprz
dodatkowo:
do podania skwarki
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i mielimy. Cebulę obieramy. kroimy w kosteczkę i zarumieniamy na rozgrzanym maśle na koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek, przestudzoną cebulę z czosnkiem dodajemy do ziemniaków, doprawimy świeżo mielonym pieprzem - farsz ma być pikantny, mieszamy.
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, wlewamy gorącą wodę i olej - zagniatamy ciasto.
Wałkujemy, wykrwawmy krążki, nakładamy farsz, zlepiamy boki.
Pierogi gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia w osolonej wodzie na niewielkim ogniu.
Podajemy ze skwarkami. Smacznego
Pyszne są takie pierogi.:)
OdpowiedzUsuńZgadzamy się z Tobą, są pyszne :)
UsuńUbóstwiamy <3 MMMM <3
OdpowiedzUsuńTez robie podobne,tylko dodaje naprawde duuuzo czosnku,tak moja rdzina lubi.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię czosnek i także go polecam :)
UsuńWłaśnie będę dziś je robić, smacznie wyglądają 🙂
OdpowiedzUsuń:) Życzymy smacznego
Usuń