czwartek, 5 maja 2016

Młoda kapusta duszona z boczkiem i papryką w koperkowej nucie

Na straganikach i bazarkach pojawiły się już główki młodej białej kapusty. To czas gdy wielu z nas własnie po nią sięgnie. Klasyka kapusty to zasmażana bądź duszona z boczkiem i koprem. U nas dzisiaj pyszna alternatywa, a może wariacja klasyki? Zwał jak zwał - aromatyczna ale przede wszystkim pyszna kapusta na wiosnę. Podać można ją wedle uznania chociaż ostatnio usłyszałam - pyszny młody bigos. Czemu by nie ? :) 

Młoda kapusta duszona z boczkiem i papryką w koperkowej nucie



SKŁADNIKI:


1 główka młodej kapusty białej
1 papryka czerwona
 300 g boczku surowego (chudego)
1 pęczek koperku 
 sól, pieprz do smaku 
woda


PRZYGOTOWANIE:

Kapustę szatkujemy, przekładamy do rondla, podlewamy około 250 ml wody, solimy i dusimy na wolnym ogniu. Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion n i kroimy w drobną kosteczkę. Boczek kroimy w paseczki. Kiedy kapusta zmięknienie dodajemy boczek oraz paprykę - całość podduszamy 10 minut, dodajemy posiekany koper, mieszamy i dusimy przez około kwadrans. Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą. 




2 komentarze:

  1. już widziałam młodą kapustę na targu,może i ja sobie taką zrobię

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki bigosik musi być smaczny

    OdpowiedzUsuń