Na straganikach i bazarkach pojawiły się już główki młodej białej kapusty. To czas gdy wielu z nas własnie po nią sięgnie. Klasyka kapusty to zasmażana bądź duszona z boczkiem i koprem. U nas dzisiaj pyszna alternatywa, a może wariacja klasyki? Zwał jak zwał - aromatyczna ale przede wszystkim pyszna kapusta na wiosnę. Podać można ją wedle uznania chociaż ostatnio usłyszałam - pyszny młody bigos. Czemu by nie ? :)
Młoda kapusta duszona z boczkiem i papryką w koperkowej nucie
SKŁADNIKI:
1 główka młodej kapusty białej
1 papryka czerwona
300 g boczku surowego (chudego)
1 pęczek koperku
sól, pieprz do smaku
woda
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę szatkujemy, przekładamy do rondla, podlewamy około 250 ml wody, solimy i dusimy na wolnym ogniu. Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion n i kroimy w drobną kosteczkę. Boczek kroimy w paseczki. Kiedy kapusta zmięknienie dodajemy boczek oraz paprykę - całość podduszamy 10 minut, dodajemy posiekany koper, mieszamy i dusimy przez około kwadrans. Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
już widziałam młodą kapustę na targu,może i ja sobie taką zrobię
OdpowiedzUsuńTaki bigosik musi być smaczny
OdpowiedzUsuń