piątek, 6 maja 2016

Ryż z kurczakiem, fasolką i marcheweczkami

Dania z ryżem to szybki i prosty pomysł na obiad. Dzisiaj jedna z takich propozycji. Do jego przygotowania wykorzystałam mięso z kurczaka, na którym wcześniej ugotowałam bulion. Danie przygotowuje się błyskawicznie. Dodatek fasolki szparagowej i małych marcheweczek świetnie skomponował się w całości. 

Ryż z kurczakiem, fasolką i marcheweczkami


SKŁADNIKI: 

2 ugotowane udka z kurczaka
100 g ryżu parabolicznego 
150 g fasolki szparagowej zielonej 
około 100 g mini marcheweczek
1 łyżka oleju kokosowego
sól, pieprz do smaku
szczypiorek


PRZYGOTOWANIE:

Z udek ściągamy skórę, a następnie obieramy mięsko, kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni podsmażamy kąski kurczaka.
Fasolkę szparagową jak i mini marcheweczki gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy do kurczaka i podduszamy razem 2-3 minuty.
Ryż gotujemy na sypko, dodajemy do kurczaka z warzywami, doprawiamy do smaku solą
i pieprzem.
Ryż podajemy posypując posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz