środa, 13 kwietnia 2016

Słodkie środy - Twarożkowe muffiny z truskawkami

Muffiny to najszybszy deser w pieczonej odsłonie - pomijając oczywiście owoce pod kruszonką. Ale dzisiaj o tych słodkich babeczkach, które podbijają serca tak wielu z nas. Dziś przygotowałam je na twarożku, który okazał się idealnym składnikiem do tego wypieku. Takich muffin raczej nie trzeba rekomendować bo nim zdążą ostygnąć po prostu już ich nie ma :) Do przygotowania możecie użyć Wasze ulubione owoce, u nas truskawki bo w domu mam truskawkożercę, który je uwielbia. 

Twarożkowe muffiny z truskawkami

SKŁADNIKI:

1,5 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru pudru + do dekoracji 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180 g twarożku waniliowego homogenizowanego 
50 ml mleka
1 duże jajko
1/4 szklanka oleju
 truskawki
kolorowe perełki
2-3 łyżki kruszonki 


PRZYGOTOWANIE:

Do jednej miseczki wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia - mieszamy. W drugiej miseczce mieszamy twarożek homogenizowany z mlekiem, jajkiem i olejem. 
Do suchych składników przelewamy mokre i mieszamy. Powstałym ciastem uzupełniamy papiloty na muffiny. Na wierzch układamy truskawki i kolorowe perełki.
Muffiny pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach, po czym posypujemy kruszonką i dopiekamy około 10-15 minut.
Podajemy dekorując cukrem pudrem.
Smacznego!








8 komentarzy:

  1. już nie mogę doczekać się truskawek,apetycznie wyglądają !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My również z utęsknieniem czekamy na sezon ... już wkrótce :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że spodobały Ci się nasze muffiny - są pyszne !

      Usuń
  3. zmaminegozeszytu.pl19 kwietnia 2016 16:52

    Rewelacja:)Pewnie smakują tak samo pysznie, jak pięknie wyglądają!!!

    OdpowiedzUsuń