Muffiny to najszybszy deser w pieczonej odsłonie - pomijając oczywiście owoce pod kruszonką. Ale dzisiaj o tych słodkich babeczkach, które podbijają serca tak wielu z nas. Dziś przygotowałam je na twarożku, który okazał się idealnym składnikiem do tego wypieku. Takich muffin raczej nie trzeba rekomendować bo nim zdążą ostygnąć po prostu już ich nie ma :) Do przygotowania możecie użyć Wasze ulubione owoce, u nas truskawki bo w domu mam truskawkożercę, który je uwielbia.
Twarożkowe muffiny z truskawkami
SKŁADNIKI:
1,5 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru pudru + do dekoracji
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180 g twarożku waniliowego homogenizowanego
50 ml mleka
1 duże jajko
1/4 szklanka oleju
truskawki
kolorowe perełki
2-3 łyżki kruszonki
PRZYGOTOWANIE:
Do jednej miseczki wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia - mieszamy. W drugiej miseczce mieszamy twarożek homogenizowany z mlekiem, jajkiem i olejem.
Do suchych składników przelewamy mokre i mieszamy. Powstałym ciastem uzupełniamy papiloty na muffiny. Na wierzch układamy truskawki i kolorowe perełki.
Muffiny pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach, po czym posypujemy kruszonką i dopiekamy około 10-15 minut.
Podajemy dekorując cukrem pudrem.
Smacznego!
już nie mogę doczekać się truskawek,apetycznie wyglądają !
OdpowiedzUsuńMy również z utęsknieniem czekamy na sezon ... już wkrótce :)
Usuńwspaniałe muffinki, ;)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że spodobały Ci się nasze muffiny - są pyszne !
Usuńale śliczne papilotki...
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńRewelacja:)Pewnie smakują tak samo pysznie, jak pięknie wyglądają!!!
OdpowiedzUsuńDziękujemy - są przepyszne, to fakt :)
Usuń