piątek, 15 kwietnia 2016

Ziemniaczana tarta z mięsem, papryką i pomidorami

Od dłuższego czasu miałam ochotę na tartę w ziemniaczanej odsłonie. Przyznam, że nigdy takiej nie jadłam więc był to mój podwójny debiut - kulinarny i smakowy. Poczęstowani poprosi o dokładkę więc śmiem twierdzić, że jest godna polecenia :-) 
Do jej przygotowania śmiało możemy wykorzystać pozostałe z obiadu ziemniaki, a farsz to tak naprawdę własna kompozycja smaków. U mnie padło na mięso w pomidorach z cebulka i papryką - dość pikantnie ale tak właśnie lubię.

Ziemniaczana tarta z mięsem, papryką i pomidorami  

 
SKŁADNIKI:
spód tarty:
600 g ugotowanych ziemniaków
1,5 łyżki masła
4-5 czubatych łyżek mąki pszennej

farsz:
1 cebula
1 mała papryka czerwona
350 g mięsa mielonego z szynki
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
sól
pieprz
papryka słodka
oregano 

dodatkowo:
około 150 g żółtego sera
szczypiorek


PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki przeciskamy przez praskę bądź mielimy, dodajemy miękkie masło i mieszamy, następnie dosypujemy mąkę i całość zagniatamy do połączenia się składników. Ciastem wykładamy spód do tarty podnosząc brzegi.
Cebulę obieramy  wraz z papryką kroimy w kosteczkę. Na patelnie przekładamy masło, dodajemy oliwę i podgrzewamy,w rzucamy cebulę, szklimy 2 minuty, dodajemy paprykę i podduszamy około minut, aż warzywka zmiękną po czym dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką - podsmażamy 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory krojone z puszki i całość podduszamy do całkowitego zredukowania sosu - doprawiamy oregano i świeżo mielonym pieprzem.
Powstały farsz wykładamy na ziemniaczany spód tarty. Na wierzch nakładamy ser.
Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut.
Podajemy oprószając posiekanym szczypiorkiem.





4 komentarze: