Od dłuższego czasu miałam ochotę na tartę w ziemniaczanej odsłonie. Przyznam, że nigdy takiej nie jadłam więc był to mój podwójny debiut - kulinarny i smakowy. Poczęstowani poprosi o dokładkę więc śmiem twierdzić, że jest godna polecenia :-)
Do jej przygotowania śmiało możemy wykorzystać pozostałe z obiadu ziemniaki, a farsz to tak naprawdę własna kompozycja smaków. U mnie padło na mięso w pomidorach z cebulka i papryką - dość pikantnie ale tak właśnie lubię.
Ziemniaczana tarta z mięsem, papryką i pomidorami
SKŁADNIKI:
spód tarty:
600 g ugotowanych ziemniaków
1,5 łyżki masła
4-5 czubatych łyżek mąki pszennej
farsz:
1 cebula
1 mała papryka czerwona
350 g mięsa mielonego z szynki
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
sól
pieprz
papryka słodka
oregano
dodatkowo:
około 150 g żółtego sera
szczypiorek
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę bądź mielimy, dodajemy miękkie masło i mieszamy, następnie dosypujemy mąkę i całość zagniatamy do połączenia się składników. Ciastem wykładamy spód do tarty podnosząc brzegi.
Cebulę obieramy wraz z papryką kroimy w kosteczkę. Na patelnie przekładamy masło, dodajemy oliwę i podgrzewamy,w rzucamy cebulę, szklimy 2 minuty, dodajemy paprykę i podduszamy około minut, aż warzywka zmiękną po czym dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką - podsmażamy 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory krojone z puszki i całość podduszamy do całkowitego zredukowania sosu - doprawiamy oregano i świeżo mielonym pieprzem.
Powstały farsz wykładamy na ziemniaczany spód tarty. Na wierzch nakładamy ser.
Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut.
Podajemy oprószając posiekanym szczypiorkiem.
Wygląda smacznie :-) Muszę kiedyś zrobić.
OdpowiedzUsuńDziękujemy i polecamy :)
UsuńMuszę wypróbować taki spód do tarty, wygląda rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńPolecamy :) smacznego!
Usuń