Sałatki z kapusty pekińskiej lubię przegotowywać tuż przed podaniem. Zazwyczaj są one bardzo szybkie i proste, a to cenna ich zaleta. Ta którą dzisiaj proponuję powstała w kilka minut. W dzisiejszej sałatce znalazły się produkty, które akurat znajdowały się w lodówce - tak zwane sporządzanie lodówki, a efekt smaczny :) Cenna rada przy sałatkach z fetą to ta, że przed pokrojeniem jej warto włożyć opakowanie na 10 -15 minut do zamrażarki, ser nie będzie się nam rozpadał.A już teraz zapraszam na pyszną kompozycję smaków :-)
Sałatka z kapusty pekińskiej z szynką i fetą w sosie greckim
SKŁADNIKI:
około 300-400 g kapusty pekińskiej
200 g szynki konserwowej
1 opakowanie sera feta
1/2-1 puszki mieszkanki meksykańskiej
180 g oliwek z papryką
6-8 łyżek sosu greckiego na oliwie
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę pekińską szatkujemy, przekładamy do miski.
Szynkę oraz ser feta kroimy w większą kostkę i wraz z odsączoną meksykańską mieszanką z puszki przekładamy do miski. Oliwki kroimy na połówki i dodajemy do pozostałych składników.
Całość polewamy sosem greckim, mieszamy. Podajemy.
pyszna !
OdpowiedzUsuń