Wiosna to czas kiedy na naszych talerzach goszczą lekkie sałatki. Przyznać trzeba, że na nowalijki jeszcze musimy troszkę poczekać dlatego dziś lekko ale ze smakiem. Osobiście lubię kompozycję, które są proste i szybkie w przygotowaniu. Dziś sałatka z tuńczykiem z puszki, którą śmiało można przygotować w kilka chwil.
SKŁADNIKI:
6-8 liści sałaty
1/3 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
1 jajko
kilka zielonych oliwek
2 szczypty rzeżuchy
PRZYGOTOWANIE:
Sałatę płuczemy, osuszamy, szarpiemy na mniejsze kąski, układamy na półmisku.
Jajko gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w ćwiartki, układamy na sałacie.
Tuńczyka z puszki odcedzamy i układamy między jajka i sałatą. Na wierzch nakładamy zielone oliwki. Podjemy dekorując świeżą rzeżuchą.
(Sałatkę można skropić oliwą z czosnkiem)
Uwielbiam tuńczyka. Ta sałatka musiała być pyszna.
OdpowiedzUsuńCzasami właśnie smak tkwi w prostocie dania - była pyszna :-)
Usuń