środa, 6 kwietnia 2016

Słodkie środy - Seromakowiec z jabłkami i gruszką

Jakiś czas temu moja serdeczna znajoma poczęstowała mnie przepysznym ciastem. Doskonale wie, że mam swoje ulubione serniki ale tym razem pokusiła się by przekonać mnie do jej pomysłu na sernik w innej odsłonie.  Z racji tego, ze nigdy nie piekłam sero - maku wiedziałam, że to moment kiedy warto się przełamać i spróbować takiego wypieku. Cóż, nie będę ukrywać , że ciasto to nie należy do szybkich w przygotowaniu ale zapewniam że ekspresowo znika. 

Seromakowiec z jabłkami i gruszką



SKŁADNIKI:

ciasto
1,5 szklanki maki pszennej
2 żółtka
3/4 kostki masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

masa makowa:
1 puszka maku z bakaliami
2 jabłka
1 gruszka
4 białka
1 szczypta soli
2-3 łyżki bułki tartej 

masa serowa:
1 kg sera (wiadereczko)
5 jajek
1 szczypta soli
1 budyń waniliowy 
 1 łyżeczka cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru drobnego
1/2 kostka masła

polewa
125 g czekolady (gorzka + mleczna)
około 100 ml śmietany 30%


PRZYGOTOWANIE:

Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, posiekane masło i śmietanę - zagniatamy kruche ciasto. Ciasto odkładamy na godzinę do lodówki. Następnie wykładamy na blaszkę, nakłuwamy i podpiekamy w 180 stopniach przez 10 minut.

Masa makowa: jabłka i gruszkę obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy do rondla i podduszamy do miękkości. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Do przestudzonych owoców dodajemy masę makową i bułkę tartą - mieszamy. Następnie dodajemy ubitą pianę delikatnie łącząc z masa makową.  Powstałą masę wykładamy na podpieczony spód. 

Masa serowa: białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywna pianę. Do misy przekładamy ser, dodajemy masło, żółtka, cukier, cukier waniliowy, masło oraz budyń - miksujemy do połączenia składników, następnie dodajemy ubitą pianę i mieszamy. Powstała masę przekładamy na masę makową. 

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 70 minut (po 50 minutach zmniejszyłam grzanie do 165-170 stopni). Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik w zamkniętym piekarniku przez około 15 minut. 

Polewa: śmietanę podgrzewamy, dodajemy posiekaną czekoladę i podgrzewając na małym ogniu stale mieszając rozpuszczamy ją. 
Gorącą czekoladę wylewamy na zimny sernik.
Sernik wraz z polewą wstawiamy na minimum 12 godzin do lodówki. 



9 komentarzy:

  1. idealne do herbatki,a że lubię serniki to na kawałku bym nie skończyła

    OdpowiedzUsuń
  2. tak to jest z pysznymi ciastami, ze znikają ekspresowo :) sama chętnie bym się skusiła na kawałeczek takiego serniczka, a nawet kilka... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to racja, z pysznymi ciachami już tak właśnie jest ... Znikają ekspresowo :)

      Usuń
  3. Tyle pyszności w jednym cieście:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciasto. Poproszę jeden mały kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne ciacho! :-) Dodatek jabłek i gruszki na pewno wzbogaca jeszcze jego smak! :-)

    OdpowiedzUsuń