Klasyczny omlet przygotowywany jest z ubitych z mlekiem jajek usmażony na oleju z masłem. W omletach fajne jest to, że możemy przygotować je na wiele sposobów, począwszy od tych klasycznych z szynką, serem, warzywami i rozmaitymi ziołami poprzez połączenia z rybami czy też wersje na słodko. Kompozycja smaków stale się poszerza i może zaskoczyć niejednego smakosza. Dziś u nas omlet z suszonymi pomidorami i porem, którego śmiało można zastąpić cebulą. Dodatkowo został upieczony on bez tłuszczu.
Omlet z suszonymi pomidorami i porem
SKŁADNIKI:
2 jajka
2-3 łyżki mleka
sól, pieprz do smaku
kilka pomidorów suszonych z oliwy
kawałek pora
PRZYGOTOWANIE:
Pomidory kroimy na małe kawałki i wraz z łyżką oliwy przekładamy na patelnię. Dodajemy pokrojonego pora i podsmażamy.
Jajka wbijamy do miseczki dodajemy mleko, doprawiamy solą i pieprzem i roztrzepujemy. Przygotowane jajka wlewamy na patelnię i smażmy, aż się omlet zetnie.
Przekładamy na talerz, dla wygody można złożyć na pół.
Coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuń