Jakiś czas temu moja serdeczna znajoma poczęstowała mnie przepysznym ciastem. Doskonale wie, że mam swoje ulubione serniki ale tym razem pokusiła się by przekonać mnie do jej pomysłu na sernik w innej odsłonie. Z racji tego, ze nigdy nie piekłam sero - maku wiedziałam, że to moment kiedy warto się przełamać i spróbować takiego wypieku. Cóż, nie będę ukrywać , że ciasto to nie należy do szybkich w przygotowaniu ale zapewniam że ekspresowo znika.
SKŁADNIKI:
ciasto
1,5 szklanki maki pszennej
2 żółtka
3/4 kostki masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa makowa:
1 puszka maku z bakaliami
2 jabłka
1 gruszka
4 białka
1 szczypta soli
2-3 łyżki bułki tartej
masa serowa:
1 kg sera (wiadereczko)
5 jajek
1 szczypta soli
1 budyń waniliowy
1 łyżeczka cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru drobnego
1/2 kostka masła
polewa
125 g czekolady (gorzka + mleczna)
około 100 ml śmietany 30%
PRZYGOTOWANIE:
Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, posiekane masło i śmietanę - zagniatamy kruche ciasto. Ciasto odkładamy na godzinę do lodówki. Następnie wykładamy na blaszkę, nakłuwamy i podpiekamy w 180 stopniach przez 10 minut.
Masa makowa: jabłka i gruszkę obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy do rondla i podduszamy do miękkości. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Do przestudzonych owoców dodajemy masę makową i bułkę tartą - mieszamy. Następnie dodajemy ubitą pianę delikatnie łącząc z masa makową. Powstałą masę wykładamy na podpieczony spód.
Masa serowa: białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywna pianę. Do misy przekładamy ser, dodajemy masło, żółtka, cukier, cukier waniliowy, masło oraz budyń - miksujemy do połączenia składników, następnie dodajemy ubitą pianę i mieszamy. Powstała masę przekładamy na masę makową.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 70 minut (po 50 minutach zmniejszyłam grzanie do 165-170 stopni). Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik w zamkniętym piekarniku przez około 15 minut.
Polewa: śmietanę podgrzewamy, dodajemy posiekaną czekoladę i podgrzewając na małym ogniu stale mieszając rozpuszczamy ją.
Gorącą czekoladę wylewamy na zimny sernik.
Sernik wraz z polewą wstawiamy na minimum 12 godzin do lodówki.
idealne do herbatki,a że lubię serniki to na kawałku bym nie skończyła
OdpowiedzUsuńRównież my należymy do miłośniczek serników <3
Usuńtak to jest z pysznymi ciastami, ze znikają ekspresowo :) sama chętnie bym się skusiła na kawałeczek takiego serniczka, a nawet kilka... :)
OdpowiedzUsuńTak to racja, z pysznymi ciachami już tak właśnie jest ... Znikają ekspresowo :)
UsuńTyle pyszności w jednym cieście:)
OdpowiedzUsuń:) coś w tym jest .. mały kawałeczek, a tyle smaku
UsuńWspaniałe ciasto. Poproszę jeden mały kawałeczek.
OdpowiedzUsuńCzęstuj się proszę :)
UsuńPyszne ciacho! :-) Dodatek jabłek i gruszki na pewno wzbogaca jeszcze jego smak! :-)
OdpowiedzUsuń