piątek, 18 marca 2016

Biała kiełbasa pieczona w cebuli i piwie

Biała kiełbasa to jedna z moich ulubionych. Najbardziej oczywiście lubię tę przygotowaną w domu, gdyż zawsze jest idealna smakowo czyli taka jaką lubię :) Jednak są dni kiedy skusze się i nabędę takowy 'rarytas' w sprawdzonym sklepie gdzie wiem, że mnie nie zawiodą i zawsze jest świeżo i smacznie. Ta kiełbasa kojarzy mi się również z domowymi świętami Wielkanocnymi, gdzie tuż obok jajek, barszczu białego, sera, chrzanu, sałatki ziemniaczanej, ćwikły i babki znajdowała się pieczona biała kiełbasa. Dzisiaj dla Was właśnie taki domowy przepis, który zawsze się sprawdza. Lubię podawać ją również na kolację z pieczywem więc kiedy znajomi zawitają "na piwo" można poczęstować ich w nietuzinkowej odsłonie ;) Smacznego !


Biała kiełbasa pieczona w cebuli i piwie


SKŁADNIKI:

5 białych kiełbasek
3 białe cebule
60-70 g masła
musztarda Dijon 
sól
papryka słodka i ostra
majeranek
150-180 ml piwa 

PRZYGOTOWANIE:

Cebule obieramy i kroimy w pół plastry. W szerokim garnku roztapiamy masło, wrzucamy cebulę, solimy i szklimy doprawiając papryką słodką ostra oraz majerankiem, podduszamy 5 minut.


Gotową cebulę przekładamy do naczynia do zapiekania.
Kiełbaski nakłuwamy i układamy na cebuli.


Kiełbaski smarujemy musztardą, oprószamy paprykami i majerankiem. 
Podlewamy piwem. 


Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 minut, co pewien czas podlewając uzyskanym podczas pieczenia sosem. 
Smacznego!








2 komentarze: