Biała kiełbasa to jedna z moich ulubionych. Najbardziej oczywiście lubię tę przygotowaną w domu, gdyż zawsze jest idealna smakowo czyli taka jaką lubię :) Jednak są dni kiedy skusze się i nabędę takowy 'rarytas' w sprawdzonym sklepie gdzie wiem, że mnie nie zawiodą i zawsze jest świeżo i smacznie. Ta kiełbasa kojarzy mi się również z domowymi świętami Wielkanocnymi, gdzie tuż obok jajek, barszczu białego, sera, chrzanu, sałatki ziemniaczanej, ćwikły i babki znajdowała się pieczona biała kiełbasa. Dzisiaj dla Was właśnie taki domowy przepis, który zawsze się sprawdza. Lubię podawać ją również na kolację z pieczywem więc kiedy znajomi zawitają "na piwo" można poczęstować ich w nietuzinkowej odsłonie ;) Smacznego !
Biała kiełbasa pieczona w cebuli i piwie
SKŁADNIKI:
5 białych kiełbasek
3 białe cebule
60-70 g masła
musztarda Dijon
sól
papryka słodka i ostra
majeranek
150-180 ml piwa
PRZYGOTOWANIE:
Cebule obieramy i kroimy w pół plastry. W szerokim garnku roztapiamy masło, wrzucamy cebulę, solimy i szklimy doprawiając papryką słodką ostra oraz majerankiem, podduszamy 5 minut.
Gotową cebulę przekładamy do naczynia do zapiekania.
Kiełbaski nakłuwamy i układamy na cebuli.
Kiełbaski smarujemy musztardą, oprószamy paprykami i majerankiem.
Podlewamy piwem.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 minut, co pewien czas podlewając uzyskanym podczas pieczenia sosem.
Smacznego!
Mój tato zawsze taką piecze na święta, jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńRacja, jest pyszna :)
Usuń