niedziela, 20 marca 2016

Schab z czubricą w sosie śmietanowym

Schab jest moim ulubionym kawałkiem wieprzowiny. Z niego można wyczarować pyszne gotowane, pieczone, duszone czy też smażone kąski - każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Dzisiaj prosta ale także smaczna wariacja schabu w śmietanowym sosie. Odpowiedni kawałek na rodzinny obiad. 

Schab z czubricą w sosie śmietanowym


SKŁADNIKI:

4 plastry schabu bez kości
czubrica do smaku
1 łyżka masła
1 cebula 400 ml wody
100-125 ml śmietany 30%
sól i pieprz do smaku


PRZYGOTOWANIE:

Schab myjemy, osuszamy, oprószamy czubricą. Na patelni roztapiamy masło, przekładamy schab i go podpiekamy z dwóch stron. 


Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Schab zalewamy wodą, dodajemy cebulę i dusimy około 40 minut na wolnym ogniu. Następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kiedy całość odparuje dolewamy 200 ml wody i podgotowujemy 10 minut. 


Ściągamy schab z patelni, wywar zalewamy śmietaną, mieszamy, wkładamy ponownie schabik i wyłączamy grzanie. Podajemy na ciepło.

2 komentarze:

  1. Dziewczyny mięsko rewelacja, wygląda bardzo apetycznie :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń