Szarlotka niejedno ma imię. Uwielbiam chyba wszystkie szarlotki za aromat który towarzyszy pieczeniu już od momentu kiedy blacha wędruje do piekarnika. Dzisiaj zapraszam na klasykę, która znana jest przez wszystkich królewską szarlotką bądź przez wielu, a także przeze mnie szarlotką z pianką. To pyszne, aromatyczne jabłka z nutą cynamonu na kruchym cieście z towarzystwem bezowej pianki. Ktoś dzisiaj skusiłby się na kawałeczek? Do kawy idealna ....
Cynamonowa szarlotka z pianką
SKŁADNIKI:
ciasto:
3 szklanki mąki
5 żółtek
200 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
pianka:
5 białek
1/2 szklanki cukru pudru
1 budyń waniliowy
1 szczypta soli
jabłka:
około 8-10 średnich jabłek
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone masło, żółtka i śmietanę,
Zagniatamy szybko i energicznie kruche ciasto.
Z ciasta odkrawamy 1/3, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.
Pozostałe ciasto wykładamy na blachę (u mnie wyłożona papierem do pieczenia)
Jabłka
obieramy,ścieramy na dużych oczkach. Odciskamy nadmiar soku. Jabłka
mieszamy z cukrem z wanilią, cynamonem i wiórkami kokosowymi.
Jabłka wykładamy na ciasto.
Pianka:
białka ubijamy dodając szczyptę soli, następnie dodajemy cukier puder i
proszek budyniowy. Powstałą pianę wykładamy równomiernie na warstwę
jabłek.
Z zamrażarki wyciągamy ciasto, ścieramy na wierzch na dużych oczkach.
Szarlotkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez około 45 minut.
Smacznego !!!
uwielbiamay szarlotkę. Pycha :)
OdpowiedzUsuń:) i ja podpisuje się pod tym stwierdzeniem - uwielbiam <3 !
Usuńaż wstyd się przyznać, że dawno nie robiłam szarlotki!
OdpowiedzUsuńNie ma wyboru, pora to zmienić i śmigać po jabłka :))) Udanego wypieku :)
UsuńMiałam przyjemność jeść :) Polecam bardzo pyszne ciacho:):)pozdrowienia
OdpowiedzUsuńDziękujemy i mamy nadzieję, że bardzo smakowała :)))
UsuńMuszę zrobić szarlotkę, dawno jej nie jadłam.
OdpowiedzUsuń:) musisz.... jest pyszna
Usuńwypróbowana i genialna:)skoro mnie wyszła...wyjdzie każdemu;)
OdpowiedzUsuń:) dziękujemy i życzymy smacznego !
Usuń