Ostatnio w mojej kuchni goszczą często dania lekkostrawne. Dzisiaj dla Was przygotowałam pulpeciki gotowane na parze. Dodatkowo wybrałam chude mięso i tu stawiam na drób - indyk bądź kurczak świetnie nadają się by je przygotować. Dodatek świeżej zieleniny nadaje aromatu jak i podkreśli ich smak. Podać je można zarówno z kaszą, ryżem czy ziemniakami propozycji wiele, a całość skomponuje się przepysznie.
Drobiowe pulpety z marchewką i natką pietruszki
SKŁADNIKI:
2 piersi z kurczaka
1 garść marchewek juniorków
1/2 pęczka natki pietruszki
1 białko jaja kurzego
3-4 łyżki kaszy manny
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Filet z kurczaka myjemy, a następnie mielimy. Marcheweczki kroimy w mniejsze kawałki, natkę płuczemy osuszamy i siekamy - dodajemy całość do mięsa, wraz z białkiem.
Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kaszę mannę i dokładnie mieszamy.
Z
powstałej masy formujemy pulpety które gotujemy na parze przez 25
minut.
takie pulpeciki muszą być pyszne
OdpowiedzUsuń:) są pyszne, polecamy
UsuńZjadłabym taki lekki obiad!
OdpowiedzUsuńAle smakowicie to wygląda , może masz chęć pokazać swoje umiejętności w moim konkursi ? wystarczy wysłać przepis zajrzyj koniecznie do przed ostatniego posta . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękujemy i pozdrawiamy
Usuń