Kiedy mam ochotę na pożywny i lekki posiłek zazwyczaj sięgam po kolorowe warzywa i drób. Dzisiaj jedna z moich ulubionych kompozycji z fasolką szparagową, cukinią i papryką. Danie to może nie prezentuje się światowo ale jest pyszne i sycące. Idealnie skomponuje się również do podania z ryżem bądź kaszą.
Kolorowe duszone warzywa z kurczakiem gyros
300 g piersi z kurczaka
250 g cukinii
1 papryka
250 g fasolki szparagowej żółtej
przyprawa do gyrosu
sól, czosnek granulowany
oliwa do spryskania patelni
PRZYGOTOWANIE:
Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę wraz z cukinią.
Fasolkę szparagową oczyszczamy i odcinamy końce, paprykę oczyszczamy i kroimy w paseczki.
Fasolkę gotujemy do miękkości na parze i kroimy w słupki około 2 cm, paprykę i cukinię dusimy podlewając wodą - solimy do smaku, dusimy przez 10 minut.
Patelnie skrapiamy oliwą, wrzucamy kurczaka, oprószamy przyprawą gyros i podduszamy przez 7-8 minut.
Następnie dodajemy podduszone warzywa i fasolkę ugotowaną na parze, doprawiamy granulowanym czosnkiem, mieszamy.
Patelnie skrapiamy oliwą, wrzucamy kurczaka, oprószamy przyprawą gyros i podduszamy przez 7-8 minut.
Następnie dodajemy podduszone warzywa i fasolkę ugotowaną na parze, doprawiamy granulowanym czosnkiem, mieszamy.
Podajemy na ciepło. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz