Znudziły się Wam gotowane ziemniaki czy klasyczne ziemniaczane puree ? Pora na małą odskocznię. Dzisiaj proponujemy bardzo proste w przygotowaniu ziemniaki pieczone z natką pietruszki, które idealnie skomponują się zarówno z mięsem jak i rybą. Do tego świeże warzywka i mamy przepyszną propozycje obiadową.
Ziemniaki pieczone ala frytki z natką pietruszki
SKŁADNIKI:
około 3-4 większe ziemniaki
oliwa
sól
natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieramy i płuczemy. Następnie kroimy ziemniaki w słupki ala frytki. Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego lub ceramicznego wyłożonego folią aluminiowa którą wcześniej skrapiamy oliwą. Natkę pietruszki płuczemy, osuszamy i siekamy.
Ziemniaki oprószamy sola oraz natka - skrapiam lekko oliwą.
Zamykam szczelnie w foli. Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika
na 50-60 minut. Ostatni kwadrans piekę ziemniaki odchylając folie by się przyrumieniły.
Smacznego !!!
Często robię takie ziemniaczki!
OdpowiedzUsuń