piątek, 29 stycznia 2016

Ziemniaki pieczone ala frytki z natką pietruszki

Znudziły się Wam gotowane ziemniaki czy klasyczne ziemniaczane puree ? Pora na małą odskocznię. Dzisiaj proponujemy bardzo proste w przygotowaniu ziemniaki pieczone z natką pietruszki, które idealnie skomponują się zarówno z mięsem jak i rybą.  Do tego świeże warzywka i mamy przepyszną propozycje obiadową.

Ziemniaki pieczone ala frytki z natką pietruszki



SKŁADNIKI:

około 3-4 większe ziemniaki
oliwa
sól
natka pietruszki 


PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieramy i płuczemy. Następnie kroimy ziemniaki w słupki ala frytki. Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego lub ceramicznego wyłożonego folią aluminiowa którą wcześniej skrapiamy oliwą. Natkę pietruszki płuczemy, osuszamy i siekamy.
Ziemniaki oprószamy sola oraz natka - skrapiam lekko oliwą.


Zamykam szczelnie w foli. Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika
 na 50-60 minut. Ostatni kwadrans piekę ziemniaki odchylając folie by się przyrumieniły.


Smacznego !!!


1 komentarz: