poniedziałek, 8 lutego 2016

Poniedziałkowy "fit" - Drobiowe pulpety z marchewką i natką pietruszki

Ostatnio w mojej kuchni goszczą często dania lekkostrawne. Dzisiaj dla Was przygotowałam pulpeciki gotowane na parze. Dodatkowo wybrałam chude mięso i tu stawiam na drób - indyk bądź kurczak świetnie nadają się by je przygotować. Dodatek świeżej zieleniny nadaje aromatu jak i podkreśli ich smak.  Podać je można zarówno z kaszą, ryżem czy ziemniakami propozycji wiele, a całość skomponuje się przepysznie.  


 Drobiowe pulpety z marchewką i natką pietruszki


SKŁADNIKI:

2 piersi z kurczaka
1 garść marchewek juniorków
1/2 pęczka natki pietruszki
1 białko jaja kurzego
3-4 łyżki kaszy manny
sól i pieprz do smaku


PRZYGOTOWANIE:

Filet z kurczaka myjemy, a następnie mielimy. Marcheweczki kroimy w mniejsze kawałki, natkę płuczemy osuszamy i siekamy - dodajemy całość do mięsa, wraz z białkiem.


Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kaszę mannę i dokładnie mieszamy.


Z powstałej masy formujemy pulpety które gotujemy na parze przez 25 minut.





5 komentarzy:

  1. takie pulpeciki muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smakowicie to wygląda , może masz chęć pokazać swoje umiejętności w moim konkursi ? wystarczy wysłać przepis zajrzyj koniecznie do przed ostatniego posta . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń