Domowe flaczki to rozgrzewająca zupa, która idealnie sprawdza się na rodzinne imprezy. W moim domu nigdy się ich nie przygotowywało, zawsze przyjeżdżały od babci.... Jednak tym razem postanowiłam skusić się i przygotować je dla rodziny. Mój tato, brat i szwagier przepadają za takimi daniami więc dla nich skusiłam się i ugotowałam. Mogę rzec, że nie ma nic prostszego.
Flaczki drobiowo - wołowe
SKŁADNIKI:
1 udko z kurczaka bez skóry
400 g polędwiczek drobiowych
1 - 2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
500 g wołowych flaków
2 łyżki przyprawy do flaków
sól i pieprz
czosnek granulowany
majeranek
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka przekładamy udko z polędwiczkami, dodajemy obrane warzywa, zalewamy wodą, solimy i gotujemy bulion.
Do drugiego garnka przekładamy wypłukane flaki, obgotowujemy przez 30 minut, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy kolejne 30- 40 minut - solimy.
Z bulionu wyciągamy mięso i warzywa.
Z udka obieramy mięso i wraz z polewaczkami kroimy w paseczki, warzywa w kostkę.
Do bulionu przekładamy mięso, warzywa i ugotowane flaki. Całość doprawiamy przyprawą do flaków, czosnkiem oraz majerankiem, pieprzem i solą.
Gotujemy całość przez 20-25 minut.
Nie jadłam bo uważałam, że są nie dobre. Ale w końcu muszę się do nich przekonać. Takie domowe najlepsze.
OdpowiedzUsuńWielu tak uważa. To danie które z pewnością ma tylu samu zwolenników co przeciwników ;) ale połączenie drobiowej wersji z wołową jest strzałem w dziesiątkę, polecam :)
Usuń