piątek, 15 stycznia 2016

Zupa z koprem włoskim

Pożywna, rozgrzewającą zupa z koprem włoskim jest zbliżona swym wyglądem do zupy ziemniaczanej jednak ze specyficznym smakiem kopru włoskiego. A Wy lubicie fenkuły ?? Tym, którzy jeszcze nie znają jego smaku polecam bo albo się go uwielbia albo wręcz przeciwnie ;-)  ... 


Zupa z koprem włoskim



SKŁADNIKI:

400 g kości wieprzowych
4 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
1 koper włoski
1/2 pęczka koperku
sól i pieprz do smaku
mleko (opcjonalnie śmietana) do zabielenia


PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w ostkę wraz z częścią kopru włoskiego. Do garnka wkładamy kości wieprzowe, zalewamy wodą i gotujemy czysty wywar soląc go. Następnie dodajemy do wywaru ziemniaki, pietruszkę i marchewkę i gotujemy 10 minut. 
Po tym czasie dodajemy koper włoski i doprawiamy do smaku pieprzem - gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy posiekany koperek, zabielamy mlekiem i zagotowujemy.

2 komentarze:

  1. Próbowałam koper włoski,ale mi nie smakował,za bardzo aromatyczny:(
    Zupka wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak jest aromatyczny ma swój charakterystyczny smak .. albo się go lubi albo wręcz przeciwnie ... ;)

      Usuń