Pożywna, rozgrzewającą zupa z koprem włoskim jest zbliżona swym wyglądem do zupy ziemniaczanej jednak ze specyficznym smakiem kopru włoskiego. A Wy lubicie fenkuły ?? Tym, którzy jeszcze nie znają jego smaku polecam bo albo się go uwielbia albo wręcz przeciwnie ;-) ...
Zupa z koprem włoskim
SKŁADNIKI:
400 g kości wieprzowych
4 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
1 koper włoski
1/2 pęczka koperku
sól i pieprz do smaku
mleko (opcjonalnie śmietana) do zabielenia
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w ostkę wraz z częścią kopru włoskiego. Do garnka wkładamy kości wieprzowe, zalewamy wodą i gotujemy czysty wywar soląc go. Następnie dodajemy do wywaru ziemniaki, pietruszkę i marchewkę i gotujemy 10 minut.
Po tym czasie dodajemy koper włoski i doprawiamy do smaku pieprzem - gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy posiekany koperek, zabielamy mlekiem i zagotowujemy.
Próbowałam koper włoski,ale mi nie smakował,za bardzo aromatyczny:(
OdpowiedzUsuńZupka wygląda bardzo apetycznie:)
Oj tak jest aromatyczny ma swój charakterystyczny smak .. albo się go lubi albo wręcz przeciwnie ... ;)
Usuń