Szukacie sprawdzonego przepisu na pyszny jasny krem czekoladowy do babeczek? Polecam wersję cytrynową na białej czekoladzie z dodatkiem śmietanki. Przepis ten dostałam od znajomej z pracy i po małej modyfikacji okazał się dla nas idealny. Gorącym kremem uzupełniamy kruche babeczki, dekorujemy mrożonymi malinami i odstawiamy do zastygnięcia. Całość posmakuje niejednemu krytykowi słodkości.
Krem czekoladowo cytrynowy do babeczek
SKŁADNIKI:
250 g śmietany 30-36%
300 g białej czekolady
115 g masła
sok z jednej cytryny
otarta skórka z 1/4 cytryny
do podania:
mrożone owoce np maliny
kruche babeczki do napełnienia
PRZYGOTOWANIE:
Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy sok z jednej cytryny oraz pokrojoną dość drobno białą czekoladę i masło. Rondelek ustawami na małym ogniu i mieszając rozpuszczamy wszystko do jednolitej konsystencji. Dodajemy otartą skórkę i mieszamy.
Gorącym kremem napełniamy kruche babeczki, układamy na wierzchu mrożone owoce, wstawiamy do lodówki i wyciągamy tuż przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz