środa, 13 stycznia 2016

Słodkie środy - Krem czekoladowo cytrynowy do babeczek

Szukacie sprawdzonego przepisu na pyszny jasny krem czekoladowy  do babeczek? Polecam wersję cytrynową na białej czekoladzie z dodatkiem śmietanki. Przepis ten dostałam od znajomej z pracy i po małej modyfikacji okazał się dla nas idealny. Gorącym kremem uzupełniamy kruche babeczki, dekorujemy mrożonymi malinami i odstawiamy do zastygnięcia. Całość posmakuje niejednemu krytykowi słodkości. 


Krem czekoladowo cytrynowy do babeczek


SKŁADNIKI:



250 g śmietany 30-36%
300 g białej czekolady 
115 g masła
sok z jednej cytryny

otarta skórka z 1/4 cytryny 

do podania:

mrożone owoce np maliny

kruche babeczki do napełnienia



PRZYGOTOWANIE:


Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy sok z jednej cytryny oraz pokrojoną dość drobno białą czekoladę i masło. Rondelek ustawami na małym ogniu i mieszając rozpuszczamy wszystko do jednolitej konsystencji. Dodajemy otartą skórkę i mieszamy. 
Gorącym kremem napełniamy kruche babeczki, układamy na wierzchu mrożone owoce, wstawiamy do lodówki i wyciągamy tuż przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz