Ostatnimi czasy stały się bardzo popularne zdrowe przekąski. Powinno to nas cieszyć. Dzisiaj chciałyśmy zaproponować Wam coś do chrupania i nie są to orzeszki czy groszek ptysiowy jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Otóż, przygotowałyśmy dla Was pieczoną ciecierzycę. Wybrałam tę z puszki, której nie trzeba przed upieczeniem moczyć czy gotować, wystarczy odcedzić, przepłukać, osuszyć i już mamy gotowy podstawowy produkt. Oczywiście możecie tu użyć swoje ulubione przyprawy, zioła. U nas w wersji "na ostro" ale spotkałyśmy się również ze słodką wersją miodową.
Ciecierzyca pieczona na ostro
SKŁADNIKI:
1 puszka ciecierzycy
2-3 łyżki oliwy
1-2 szczypty soli
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
papryka ostra wędzona
szczypta bazylii
PRZYGOTOWANIE:
Ciecierzycę z puszki wyciągamy na sito, przepłukujemy zimną wodą i osuszamy. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy sól, paprykę słodką, paprykę ostrą i szczyptę bazylii - całość mieszamy.
Przekładamy do miseczki ciecierzycę i dokładnie obtaczamy w ostrej oliwie.
Przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25-30 minut co pewien czas mieszając ciecierzycę.
Smacznego !!!
Uwielbiam takie przekąski, są smaczne, często przyrządzam sobie:)
OdpowiedzUsuń