środa, 6 stycznia 2016

Słodkie środy - Naleśniki z duszonymi jabłkami z cynamonem i orzechami

Zapach duszonych jabłek z miodem i cynamonem do dziś wywołuje na mojej buzi uśmiech. Być może i na Was działa on rozweselająco ? Ale nie o zapachu samym mowa, otóż dzisiaj w ten mroźny dzień chciałam zaprosić Was na pyszne naleśniki na słodko, które zostały podane z jabłkami w towarzystwie włoskich orzechów. Całość prezentuje się jesiennie ale jest bardzo smaczna i polecam nie tylko dla najmłodszych jako pyszny deser na ciepło w chłodne popołudnia. 


Naleśniki z duszonymi jabłkami z cynamonem i orzechami 



SKŁADNIKI:

naleśniki:
1,5 szklanki mleka 2%
1 czubata szklanka mąki 
1 łyżka cukru pudru 
1 duże jajko 
 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 
tłuszcz do natłuszczenia patelni

jabłka:
około 1,5 kg jabłek
1 cytryna
1-2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka płynnego miodu 
woda

dodatkowo:
orzechy włoskie
cukier puder do dekoracji


PRZYGOTOWANIE:

Naleśniki: do miski wlewamy mleko, wbijamy jajko, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder - miksujemy. Na natłuszczonej patelni smażymy rumiane naleśniki.

Jabłka: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę (różnej wielkości) - skrapiamy sokiem z cytryny. Jabłka przekładamy do teflonowego rondla, podlewamy wodą i dusimy przez 40 minut co chwile mieszając i podlewając w razie potrzeby wodą. Na koniec dodajemy miód oraz cynamon mieszamy. 

Na naleśniki nakładamy porcję gorących jabłek, posypujemy orzechami włoskimi, składamy w rożki. 
Podajemy oprószając cukrem pudrem. 



4 komentarze: