Brak pomysłu na piątkowy bezmięsny obiad? Polecamy kremowe risotto z kurkami (śmiało można zastąpić je innymi ulubionymi grzybami - borowikami czy prawdziwkami) i suszonymi pomidorami. Całość pysznie się komponuje i jest to obiad w kilka chwil.
Kremowe risotto z kurkami i suszonymi pomidorami
SKŁADNIKI:
200 g kurek
1 cebula biała
4 pomidory suszone
2 łyżki masła
1 szklanka ryżu risotto
500-550 ml ml bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Kurki oczyszczamy, wraz z suszonymi pomidorami i obraną cebulą kroimy w kosteczkę. W szerokim wyższym rondlu na maśle szklimy cebulę, dodajemy suszone pomidory i smażymy 2 minuty, po tym czasie dodajemy kurki, solimy i podduszamy 5 minut.
Następnie dodajemy ryż, całość podsmażamy 3-4 minuty.
Kiedy ryż stanie się perłowy zalewamy bulionem i gotujemy do całkowitego
jego odparowania.
Doprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy oprószając posiekaną natką.
Pycha. Ja bym tylko kurki na pieczarki zamieniła :-) pozdrowionka :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy i polecamy taka alternatywę pieczarkową ;)
UsuńMusi być aromatyczne, a kurki są cudowne w tym zestawieniu
OdpowiedzUsuń:-) miło nam, że przepis przypadł do gustu
Usuń