piątek, 8 stycznia 2016

Kremowe risotto z kurkami i suszonymi pomidorami

Brak pomysłu na piątkowy bezmięsny obiad? Polecamy kremowe risotto z kurkami (śmiało można zastąpić je innymi ulubionymi grzybami - borowikami czy prawdziwkami) i suszonymi pomidorami. Całość pysznie się komponuje i jest to obiad w kilka chwil. 

Kremowe risotto z kurkami i suszonymi pomidorami

SKŁADNIKI:

200 g kurek
1 cebula biała
4 pomidory suszone
2 łyżki masła
1 szklanka ryżu risotto 
500-550 ml ml bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki


PRZYGOTOWANIE:

Kurki oczyszczamy, wraz z suszonymi pomidorami i obraną cebulą kroimy w kosteczkę. W szerokim wyższym rondlu na maśle szklimy cebulę, dodajemy suszone pomidory i smażymy 2 minuty, po tym czasie dodajemy kurki, solimy i podduszamy 5 minut. 


Następnie dodajemy ryż, całość podsmażamy 3-4 minuty. 


Kiedy ryż stanie się perłowy zalewamy bulionem i gotujemy do całkowitego
 jego odparowania.


 Doprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy oprószając posiekaną natką.

4 komentarze:

  1. Pycha. Ja bym tylko kurki na pieczarki zamieniła :-) pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy i polecamy taka alternatywę pieczarkową ;)

      Usuń
  2. Musi być aromatyczne, a kurki są cudowne w tym zestawieniu

    OdpowiedzUsuń