Kiedy weekend w pełni z przyjemnością spotykamy się z bliskimi i przyjaciółmi. Miło wtedy jest gdy mamy coś do przegryzienia. Jak wszem wiadomo Panowie do piwa lubią słone przekąski i dzisiaj właśnie coś co z pewnością im przypadnie do gustu. Pierwszy raz przygotowałam je podczas meczu i okazały się strzałem w dyszkę.
Często wracam do nich gdy szykuje się wieczór filmowy bądź przy ulubionych planszówkach w gronie przyjaciół :)
Francuskie paluchy z serem i szynką szwarcwaldzką
SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 białko
200 g żółtego sera np gouda
3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
papryka mielona wędzona do smaku
czarnuszka
1 białko
200 g żółtego sera np gouda
3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
papryka mielona wędzona do smaku
czarnuszka
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto francuskie rozwijamy. Białko delikatnie roztrzepujemy i smarujemy nim całe ciasto francuskie. Na wierzch ścieramy żółty ser na tarce na małych oczkach i przyciskamy delikatnie do ciasta. Oprószamy całość papryką mieloną wędzoną.
Na wierzch pod ukos układamy plastry szynki szwarcwaldzkiej – delikatnie oprószamy czarnuszką. Kroimy ciasto na paski około 1,5-2 cm.
Paseczki zwijamy w spirale i przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia – smarujemy białkiem i oprószamy czarnuszką.
Paluchy pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 15 minut.
Świetna i szybka do zrobienia przekąska
OdpowiedzUsuń:)zgadzamy się w 100% szybka i świetna - dziękujemy
UsuńOoo!!! smakowały by mi bardzo:)
OdpowiedzUsuń