sobota, 9 stycznia 2016

Francuskie paluchy z serem i szynką szwarcwaldzką

Kiedy weekend w pełni z przyjemnością spotykamy się z bliskimi i przyjaciółmi. Miło wtedy jest gdy mamy coś do przegryzienia. Jak wszem wiadomo Panowie do piwa lubią słone przekąski i dzisiaj właśnie coś co z pewnością im przypadnie do gustu. Pierwszy raz przygotowałam je podczas meczu i okazały się strzałem w dyszkę. 
Często wracam do nich gdy szykuje się wieczór filmowy bądź przy ulubionych planszówkach w gronie przyjaciół :) 

Francuskie paluchy z serem i szynką szwarcwaldzką 



SKŁADNIKI:

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 białko
200 g żółtego sera  np gouda
3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
papryka mielona wędzona do smaku
czarnuszka

 
PRZYGOTOWANIE:

Ciasto francuskie rozwijamy. Białko delikatnie roztrzepujemy i smarujemy nim całe ciasto francuskie. Na wierzch ścieramy żółty ser na tarce na małych oczkach i przyciskamy delikatnie do ciasta. Oprószamy całość papryką mieloną wędzoną. 




Na wierzch pod ukos układamy plastry szynki szwarcwaldzkiej – delikatnie oprószamy czarnuszką. Kroimy ciasto na paski około 1,5-2 cm. 





Paseczki zwijamy w spirale i przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia – smarujemy białkiem i oprószamy czarnuszką. 




Paluchy pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 15 minut.


3 komentarze: