Zapach duszonych jabłek z miodem i cynamonem do dziś wywołuje na mojej buzi uśmiech. Być może i na Was działa on rozweselająco ? Ale nie o zapachu samym mowa, otóż dzisiaj w ten mroźny dzień chciałam zaprosić Was na pyszne naleśniki na słodko, które zostały podane z jabłkami w towarzystwie włoskich orzechów. Całość prezentuje się jesiennie ale jest bardzo smaczna i polecam nie tylko dla najmłodszych jako pyszny deser na ciepło w chłodne popołudnia.
Naleśniki z duszonymi jabłkami z cynamonem i orzechami
SKŁADNIKI:
naleśniki:
1,5 szklanki mleka 2%
1 czubata szklanka mąki
1 łyżka cukru pudru
1 duże jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do natłuszczenia patelni
jabłka:
około 1,5 kg jabłek
1 cytryna
1-2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka płynnego miodu
woda
dodatkowo:
orzechy włoskie
cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Naleśniki: do miski wlewamy mleko, wbijamy jajko, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder - miksujemy. Na natłuszczonej patelni smażymy rumiane naleśniki.
Jabłka: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę (różnej wielkości) - skrapiamy sokiem z cytryny. Jabłka przekładamy do teflonowego rondla, podlewamy wodą i dusimy przez 40 minut co chwile mieszając i podlewając w razie potrzeby wodą. Na koniec dodajemy miód oraz cynamon mieszamy.
Na naleśniki nakładamy porcję gorących jabłek, posypujemy orzechami włoskimi, składamy w rożki.
Podajemy oprószając cukrem pudrem.
Obłędne! Uwielbiam takie połączenie :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
:D masz rację, obłędne ...
Usuńpoproszę jednego :)
OdpowiedzUsuńEwo, częstuj się proszę :)))
Usuń