Ostatnimi czasy zadurzyłam się w smaku kiełków brokuła. Śmiało mogłabym rzec, że je uwielbiam. Idealnie nadają się do sałatek, past czy też przekąsek. Tym razem postanowiłam nadać im innego znaczenia i stały się tematem przewodnim drobiowych roladek. Przepis na nie jest banalnie prosty ale myślę, że dbający o wartości odżywcze z rozkoszą sięgną by ich skosztować. Danie zostało przygotowane na parze co nadaje mu idealne miano lekkiego i pożywnego obiadu.
Drobiowe roladki z kiełkami i ziarnem słonecznika
SKŁADNIKI:
(na dwie porcje)
2 filety z kurczaka
2 łyżeczki musztardy Dijon
kiełki brokuła
ziarno łuskanego słonecznika
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Filet myjemy, oprószamy solą i pieprzem i rozklepujemy.
Jedną stronę smarujemy musztardą, nakładamy kiełki brokuła i posypujemy
ziarnem słonecznika. Zwijamy w roladkę.
Roladki układamy w parowarze i gotujemy przez 20 minut.
Bardzo fajna propozycja. Lubię kiełki :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy i polecamy :) Również i my uwielbiamy kiełki :)
UsuńWygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kiełki, ale w takim zestawieniu jeszcze nie próbowałam. Całość wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za miły komentarz i polecamy :) Kiełki sprawdziły się przepysznie :)
Usuń