Zapachniało cukinią w całym domu. Kto lubi cukinię ręka w górę. Większości z nas cukinia kojarzy się z latem jednak u nas gości ona na stole przez cały okrągły rok. Dziś publikujemy przepis na pyszny domowy bigos z cukinii. Taki bigos przygotowuję do słoików, które pasteryzuję i przechowuję na moment gdy potrzebna mi np. szybka kolacja bądź ekspresowy obiad. Bigos przechowuję bez dodatku wędlin czy mięsa - podczas podgrzania dodaję jedynie ten składnik i mam gotowe sycące, aromatyczne i pyszne danie. Podawać możemy z ziemniaczkami czy też klasycznie z pieczywem wg uznania.
Bigos z cukinii
SKŁADNIKI:
1 duża cukinia lub 2 średnie
2 papryki czerwone
3 pomidory
1 duża marchewka
1 biała cebula
1 pęczek koperku
1-2 ząbki czosnku
olej rzepakowy
sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
400 g kiełbasy podwawelskiej
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obieramy, kroimy w plastry, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę.
W szerokim dość wysokim rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę z czosnkiem i szklimy. Marchewkę obieramy, paprykę oczyszczamy i całość kroimy w paseczki – dodajemy do cebuli i podsmażamy 5 minut.
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw i podduszamy. Cukinie myjemy, oczyszczamy z nasion i ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do warzyw, całość mieszamy, podduszamy 25 minut podlewając 300 ml wody i dodając koncentrat pomidorowy. Koperek siekamy, dodajemy do bigosu, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz paprykami, mieszamy.
Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy do bigosu, mieszamy.
(Jeżeli bigos chcę wekować nie dodaję do niego kiełbasy – dodaje dopiero przed podaniem)
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziiękujemy :)
UsuńBardzo smakowity :)
OdpowiedzUsuń:) cieszymy się że samkowicie się zapisał na naszym blogu
UsuńBardzo fajne danie :-)
OdpowiedzUsuńPowiemy, że bardzooo fajne danie ;)
UsuńNie jadłam takiego bigosu jednak zapowiada się on rewelacyjnie. Skusze się dziewczyny na Wasz przepis. Pasztet z soczewicy jest u nas ostatnio nr 1! wielkie dzięki że jesteście i gotujecie niezwyczajnie ze zwyczajnych składników.
OdpowiedzUsuńDziękujemy i miło nam czytać tak pozytywne komentarze :)
Usuń