Klasyczny strogonow kojarzy się większości z mięsem wołowym i podawany jest jako rozgrzewające, sycące danie. Tym razem pokusiłam się by przygotować go w wersji drobiowej i użyłam sznycli indyczych, które świetnie się nadały podkreślając jego smak. Śmiało można rzec, że to kolejne danie tak jak bigos, kwaśnica czy leczo, które u każdego jest innym zestawieniem smaków i mimo nazwy smakuje zupełnie inaczej. Polecamy na jesienną kolację jak i obiad dla całej rodziny.
Strogonow z indykiem
SKŁADNIKI:
400 g sznycli z indyka
1 cebula czerwona mała
2 papryki żółte
1 papryka czerwona
250 g pieczarek
300 ml wody
1 puszka pomidorów krojonych
sól, pieprz, papryka ostra i słodka do smaku
szczypiorek do podania
oliwa (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, sznycle kroimy w podłużne paseczki. Teflonowy garnek nacieramy oliwą (niekoniecznie) wrzucamy sznycle z cebula i podduszamy całość 5 minut mieszając.
Papryki myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w paski. wrzucamy do mięsa i podduszamy 5 minut, następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki.
Całość zalewamy około 300 ml wody i dodajemy zblendowane pomidory. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami. Dusimy przez około 15 minut.
Podajemy ze szczyptą posiekanego szczypioru.
Obłędne!!! :)
OdpowiedzUsuńTradycyjnego strogonowa uwielbiam, a pomysł z indykiem bardzo ciekawy :> A wygląda niezwykle smakowicie *.*
OdpowiedzUsuńMiło nam, że pomysł się spodobał - polecamy :)
Usuńuwielbiam strogonow, robię zupełnie inaczej, ale ta wersja fit mi bardziej odpowiada :)
OdpowiedzUsuń:) cieszymy się że ta wersja również Tobie się spodobała
UsuńSuper pomysł na błyskawiczny obiad :) muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńKasiu, koniecznie skuś się na taką wersję - życzymy smacznego :)
UsuńPyszne:)
OdpowiedzUsuńMam pytanko. Potrzeba puszki pomidorow ,ale o jakiej masie bo sa male i duze np. 400g. albo 800g ?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Iza ;)
Z pewnością dodałam puszkę mniejszą czyli tę 400 g
Usuń